15:44 / 02.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Otvoren Festival prvih - tema potreba za stanom i stambena politika

Nikolina Butorac (foto: Festival prvih)

Nikolina Butorac (foto: Festival prvih)

Foto: - / -

Festival prvih, koji već osamnaest godina donosi pregled dostignuća suvremenih autora u različitim medijima, održava se u Zagrebu od 3. do 7. studenoga. Tema je potraga za stanom i stambene politike.
Festival prvih, koji već osamnaest godina donosi pregled dostignuća suvremenih autora u različitim medijima, održava se u Zagrebu od 3. do 7. studenoga. Tema je potraga za stanom i stambene politike, a programi se zbivaju u Centru KNAP, Kulturno informativnom centru i Knjižnici S. S. Kranjčevića.

Za temom koja je dodatno dobila na aktualnosti nakon potresa, posegnuli su brojni umjetnici i predstavili svoje viđenje tog velikog egzistencijalnog problema.

Organizatori festivala Studio Artless odabrali su temu inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac ‘Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi’, nagrađene na tom festivalu prije tri godine. U tom je radu Butorac kroz niz intervjua i jestivi plan stana propitivala potrebu za vlastitim domom/stanom, kao fikcijom nedostupnom mladim ljudima.

Uz projekcije filmova, performanse i tribine, koje će se moći pratiti i na Facebook stranici Festivala prvih, sinoć je otvorena izložba u zagrebačkom centru KNAP. Ondje je svoj video predstavila upravo i umjetnica Nikolina Butorac koja je putem ankete doznavala reakcije ljudi pogođenih potresom.

- Iz te ankete sam izabrala njihove emocije i nekako sam dobila ideju da napravim rad u kojem se se tijelo trese i izgovaram taj tekst, kaže Nikolina Butorac. Producentica 18. Festivala prvih Ana Janjatović Zorica ističe da je ostavljeno široko polje: Dakle, mnogi radovi se na neki način dotiču te teme sa socijalnog aspekta, neki razmatraju samo pitanje prostora, vlastitog kreveta, vlastite sobe, zgrade, izdvojila je Janjatović Zorica.

Pojam stambene politike, prema francuskom sociologu Pierreu Bourdieu stoji između pojedinca i stanja nekretnina, a opisuje se kao priuštivost (troškovi stanovanja u odnosu na visinu dohotka), pristupačnost, kvaliteta stambenog fonda i integrativnost (utjecaj na društvenu kohezivnost i stabilnost).

Na izložbi u Galeriji Događanja u Centru KNAP, predstavlja se ukupno 22 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj te onih proizašlih iz projekta ‘Osvajanje prostora’, radionice koja je organizirana u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Izvedbeni dio donosi performans Nikoline Butorac ‘Reflektirati nemoguće’, poeziju sa Sanjom Baković u programu ‘Kut koji ne raspremamo’ te pogledati performans Ivane Škvorčević ‘Mental Sculpture’ nakon kojeg će uslijediti razgovor ‘Umjetnice govore: Nova generacija’, na kojem će uz Ivanu Škvorčević sudjelovati Nikolina Butorac i Tea Ivković.

Organizatori očekuju da će najveći interes pobuditi izvedba predstave ‘Car je gol na tri adrese’ koju izvode Stanislav Habjan, Mary May, Sreten Mokrović, Ante Perković, Petar Agejev, Jakša Perković, Marko Golub i Ana Marija Habjan.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi, koje su odabrale Dina Pokrajac iz Dokukina i Ana Janjatović Zorica, producentica Festivala prvih.

Riječ je o dvije hrvatske premijere ‘Nema zemlje za siromašne’ (2018) redatelja Lasla Bihara i ‘Snovi o prostorima’ (2018) Matthiasa Lintnera, oba s engleskim titlom te o kratkometražnom dokumentarcu ‘Neželjeni stanar’ Nike Obučine.

Projekciji filmova prethodit će predavanje i diskusija ‘Potreba za stanom i stambena politika / O beskućništvu’ koje će voditi Suzana Sakić i Iva Marčetić.

Održat će se i tri radionice: predstavljanje rezulata interdisciplinarnog projekta ‘Osvajanje prostora’ koje će prezentirati Nikolina Rafaj i Katja Grcić, radionica za djecu s Petrom Somekom ‘Izrada kućica za ptice’ uz uvodničarku ekologinju Sanju Čulinu, te završna radionica Artlessove škole arta u kojoj se propituje privatno i javno uz voditeljicu Josipu Bubaš, povjesničarku umjetnosti.

Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti. U slučaju pogoršavanja situacije izazvane pandemijom Covida-19, festival će se održati online.

Festival prvih počeo je kao smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila, a nastavio se svake godine s drugom temom, od (reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije, doba praznine, nestalna ljubav - o krhkosti ljudskih odnosa).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!