22:01 / 08.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Otvoren Festival srpske kulture u Istri

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trodnevni Festival srpske kulture u Istri počeo je u četvrtak navečer otvaranjem zajedničke izložbe beogradskih akademskih slikara Save Rupića i Irine Černjavski Šantrić.
Trodnevni Festival srpske kulture u Istri počeo je u četvrtak navečer otvaranjem zajedničke izložbe beogradskih akademskih slikara Save Rupića i Irine Černjavski Šantrić na temu "Varijacije" u pulskome Srpskom kulturnom centru.

Slikar Savo Rupić svojim likovnim rječnikom ispisuje osobnu priču protkanu hercegovačkom dušom, dok je opus Irine Černjavski Šantrić, kako je rečeno, "odjek njenih korijena, odjek iskona odjek krvavog a duhom zadojenog Balkana".

Kako se čulo na otvaranju izložbe, stvaralaštvu Save Rupića tematski se percipira autohtonost i neraskidiva veza autora s teritorijem jedne zemlje, s prelijepim predjelima i pejzažima iz okoline rodnog kraja - Hercegovine i Trebinja, odnosno grada u kojem je Rupić rođen i živi, kojima se trajno nadahnjuje.

U djelima Irine Černjavski Šantrić, autorice nostalgično osjetljive na svoje ruske i metohijske korijene, preosjetljiva na tragediju ratova i seoba te na duhovnost i vjekovnu tradiciju pravoslavlja, prepliću se i izvijaju "stilizirani oblici minuciozno naslikanih i bogato ukrašenih traka s dekorativnim kamenčićima koji asociraju na dio srednjovjekovne odore srpskih vladara s ukrasima oko vrata, rukava i grudi; krunom i ostalim obilježjima".

Na otvaranju izložbe, među ostalima, bili su i generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović i direktorica beogradske Galerije '73 Mirela Pudar dok je program festivala predstavio predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašula.

Nakon za petak najavljenog skupa u 18 sati u Srpskom kulturnom centru o književnoj ostavštini srpskog pisca, pjesnika, novinara i urednika dječjih emisija Duška Radovića (Niš, 1922. - Beograd, 1984.), kojem je posvećeno ovo 12. festivalsko izdanje te projekcije kraćeg dokumentarnog filma "Kvadratura kruga", u subotu će se u isto vrijeme i na istom mjestu festival zatvoriti pjesničkom večeri Irine Černjavski Šantrić "Žurim da riječ može stići vrijeme".

Osim toga, za nepunih mjesec dana, Festival će se nastaviti tradicionalnom "Revijom suvremenog srpskog filma", koja će se u pulskom kinu Valli održati svake večeri od 5. do 9. studenog i u okviru koje će se prikazati igrani filmovi "Delirijum tremens" u režiji Gorana Markovića, "Asimetrija" redateljice Maše Nešković, "Reži" Koste Đorđevića, "Kralj Petar I." u režiji Petra Ristovskog te zadnje večeri 74-minutni dokumentarni film "Slučaj Makavejev" u režiji Gorana Radovanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!