Otvoren treći Rab Film Festival

20.08.2021.

22:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grad Rab

Grad Rab

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Treće izdanje Rab Film Festivala otvoreno je danas u gradu Rabu, a na programu festivala, koji traje do 22. kolovoza, je sedam filmova

Igrani filmovi u konkurenciji za nagrade su "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Lihvar" srpskog režisera Nemanje Ćeranića i "Egzil", režisera Visara Morine, snimljen u njemačko-belgijsko-kosovskoj koprodukciji.

Dokumentarni filmovi koji konkuriraju za nagrade su "Projekt Kartel", film koji se bavi novinarskim istragama meksičkih kartela, koje često završe fatalno po novinare, zatim film "Žica" Tihe K. Gudac o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici, te film "Prava cijena on line poslova" koji demistificira položaj radnika u novoj eksplozivno rastućoj on line industriji.

Dodijelit će se nagrade za najbolji film po ocjeni stručnog žirija i najbolji film po izboru publike. U tročlanom stručnom žiriju su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski te glumice Nina Violić i Daria Lorenci Flatz.

Na zatvaranju festivala, 22. kolovoza, u uvali Prva Padova, nakon proglašenja najboljih filmova prikazat će se film "Jahači pravde", danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

U glazbenom dijelu programa nastupaju Zoran Predin i Nina Flamenco, a 22. kolovoza će se predstaviti knjige "Mongolske pjege" Zoran Predina i "Sjećanja" Eve Grlić, koju će predstaviti njen sin, redatelj Rajko Grlić.

Festival se, zbog epidemioloških razloga, održava u nešto smanjenom opsegu. Na lokacije festivala može se ulaziti sa važećim covid potvrdama, potvrdama o preboljenju Covida-19 ne starijim od šest mjeseci i negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom Primorsko-goranske županije organizirano je besplatno brzo antigensko testiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!