21:15 / 06.11.2019.

Autor: V.K./Hina

Otvorena izložba fotografija "Jeruzalem - grad mira"

-

-

Foto: - / -

Izložbu fotografija "Jeruzalem - grad mira" otvorio je veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Ilan Mor u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.
Izložbu fotografija "Jeruzalem - grad mira" otvorio je veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Ilan Mor u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

Veleposlanik Mor je istaknuo kako je Jeruzalem jedan od najzanimljivijih gradova na svijetu.

- Izložba je plod naše vrlo bliske suradnje sa Zagrebačkom nadbiskupijom, napomenuo je dodavši kako se Jeruzalem, glavni grad Izraela, ugnijezdio u Judejska brda u srcu zemlje. Drevno kamenje grada, naglasio je, prožeto je tisućljećima povijesti, a njegova brojna povijesna mjesta, svetišta i mjesta molitve svjedoče o njegovu značenju za Židove, kršćane i muslimane.

Ocijenio je kako njegova suvremena arhitektura, dobro održavani parkovi, moderni trgovački centri, vanjske industrijske zone i predgrađa koja rastu objavljuju njegvu nadu u budućnost.

Sjaj Jeruzalema, zlatan na suncu a srebrn na mjesečini, natječe se učinkom s kaleidoskopom  njegovih stanovnika, istaknuo je veleposlanik dodavši kako sve to čini sjajan mozaik koji se može vidjeti na ovoj izložbi.

Fotografije su, istaknuo je, poticaj da se posjete Izrael i Jeruzalem, što je jedinstven životni doživljaj.

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško istaknuo je kako je izložba nastavak suradnje s izraelskim Veleposlanstvom. Izložbu smijemo promatrati kao uvod, skromnu najavu i novi doprinos bogatomu sadržaju u ponedjeljak 11. studenoga  kada će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu biti konferencija, a navečer u KD Vatroslav Lisinski koncert u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Države Izarel.

U Jeruzalem je ostala upisana povijest svijeta i više od toga, rekao je dodavši kako je u Jeruzalem živ susret neba i Zemlje.

Naglasio je kako Jeruzalem ostaje grad mira jer je u njemu živi izvor mira, pokretač mira koji čovjeka vodi do samoga izvora postojanja i njegova nadanja.

Otvaranju izložbe nazočili su, između ostalih, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izložbu su organizirali Veleposlanstvo Države Izrael u Hrvatskoj i Zagrebačka nadbiskupija. Izložba "Jeruzalem - grad mira" otvorena je do 20. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!