Otvorena izložba "Karas pod upitnikom"

05.05.2021.

19:58

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Izložba "Karas pod upitnikom"

Izložba "Karas pod upitnikom"

Foto: HTV / HRT

Vjekoslav Karas, najpoznatiji slikar iz doba ilirizma i prvi školovani u tadašnjoj Hrvatskoj, rođen je u Karlovcu prije 200 godina. U povodu te obljetnice u galeriji koja nosi njegovo ime otvorena je izložba zanimljivog naslova "Karas pod upitnikom".

"Rimljanka s lutnjom" Karasovo je najpoznatije djelo, nastalo za vrijeme školovanja u Rimu.


I portret gospođe Karas sigurno je baš on naslikao, jer je to jedina slika koja ima njegov potpis.


No za sve ostale radove - to tek treba utvrditi. U Hrvatskom restauratorskom zavodu proučavali su šest slika.


- Istraživanja su uključila infracrveno, ultraljubičasto, rengensko snimanje slika, analizu pigmenata i analizu veziva, kazala je Antonija Škrtić, autorica izložbe "Karas pod upitnikom".


Tako je, primjerice, na njegovu najvećem djelu "Majka izlaže Mojsija na obalu rijeke Nil" pronađena podslika. Na njoj je majčina glava nagnuta na drugu stranu.


- Zapravo nas je dovela u mnoge dileme, oko autorstva samih slika. No ona glavna djela za koja se znaju da su njegova, ona su tu, tu vise i tu će ih Karlovčani moći i vidjeti, rekla je Aleksandra Goreta, voditeljica Galerije "Vjekoslav Karas".


Zanimljiv je i Karasov privatni život. Sa 17 godina otišao je na školovanje u Italiju zahvaljujući donacijama karlovačkih iliraca. Kada se vratio, bio je preskup za rodnu sredinu.


- Jedno je vrijeme radio i kao učitelj risanja što isto nije bilo bogzna kako plaćeno, nema za drva, to se isto čita iz njegovih pisama, kazala je Škrtić.


U siromaštvu, pada u depresiju. Život je sa samo 37 godina skončao u rijeci Korani. 


Rodni grad čuva sjećanje na Karasa, na ulazu u Zvijezdu stoji spomenik, a iz novijeg vremena i ovaj mural s pogledom na galeriju - koja nosi ime tog prvog školovanog hrvatskog slikara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!