Otvorena izložba o 150 godina Dubrovačkih muzeja

24.07.2022.

02:59

Autor: HRT/Hina

Dubrovnik, Knežev dvor

Dubrovnik, Knežev dvor

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka, u subotu navečer Dubrovački muzeji su u Kneževu dvoru otvorili središnju izložbu 150 godina Dubrovačkih muzeja.

Prethodnica Dubrovačkih muzeja, Domorodni muzej, osnovan je 1872. godine na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća, kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu tadašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Uz bogatu prirodoslovnu zbirku, osnovane su i kulturološka, povijesna, arheološka te zbirka narodne radinosti.

Danas su Dubrovački muzeji kulturna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej. Voditeljica projekta i suautorica izložbene koncepcije, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl izjavila je na otvaranju kako su Dubrovački muzeji složena kulturna ustanova, prisutna u javnosti i dostupna građanima. Suautorica izložbene koncepcije Ana Kaznačić Skurić istaknula je kako su u svojih 150 godina djelovanja Dubrovački muzeji organizirali 143 vlastite izložbe izdali i preko 100 raznih muzejskih publikacija, uz brojna gostovanja u suradnji s drugim muzejima i zemlje i svijeta.

Izložba 150 godina Dubrovačkih muzeja prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno - pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i 'iza scene'. Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!