Putovanje Rafaelovim opusom

24.04.2021.

13:55

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Rafael – na ishodištu mita

Rafael – na ishodištu mita

Foto: HTV / HRT

Rafael - na ishodištu mita - naziv je međunarodne izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt, postavljene u povodu 500. obljetnice smrti jednog od najvećih renesansnih umjetnika. Više od stotinu djela posvećenih Rafaelovu opusu doputovalo je u Zagreb iz Brescie. 

Atenska škola, na kojoj je Rafael prikazao suvremenike kao antičke mislioce, jedno je od njegovih remek-djela na ovoj izložbi. No nije riječ o Rafaelovoj ruci, nego o grafikama nastalima prema njegovim radovima.

- On je shvatio da je današnji Instagram tadašnja grafika. Pozvao je grafičare koji su u njegovom studiju počeli raditi njegove grafike koje su se prodavale. Jejdna negova slika je koštala recimo 100, 200, 500, 1000 dukata itd., a grafika je koštala pola dukata, objašnjava ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Vrhunska djela slikarstva i arhitekture, u firentinskim crkvama ili rimskim palačama, bila su dostupna doista malobrojnima. Od Rafaelova vremena naovamo, sve do pojave fotografije, jeftinija grafika bila je medij kojim se diljem Europe, ali i svijeta, najlakše širila likovna kultura.

Njegov opus i likovni jezik važno su nasljeđe, ne samo talijanske, nego i svjetske povijesti umjetnosti, jedan je od temelja kanona zapadne kulture. Veoma mi je drago što se ova izložba održava baš ovdje, u Zagrebu, i što potvrđuje prijateljstvo naših dviju zemalja.

Među djelima pristiglima iz Brescie radovi su Rafaelovih suradnika, poput Marcantonija Raimondija, ali i tri stoljeća mlađa djela, poput ove interpretacije "Vjenčanja Djevice" Giuseppea Longhija. Ova je izložba važna ne samo u kontekstu proučavanja Rafaela, nego i kao kronika širenja klasičnog jezika od renesanse sve do 20. stoljeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!