21:16 / 12.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Otvorena izložba "Tragom hrvatske baštine"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Muzej je organizirao otvaranje bez predviđenih gostiju iz folklornih društava i posjetitelja.
Izložba "Tragom hrvatske baštine" autora Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina s 22 fotografije tradicijskih običaja Hrvatske otvorena je u četvrtak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Uvažavajući posljednje preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Pomorski i povijesni muzej organizirao je otvaranje bez predviđenih gostiju iz folklornih društava i posjetitelja, s nastupom svjetski poznatog gitarista Damira Halilića Hala uz prijenos uživo putem nekoliko lokalnih portala i internetskih stranica muzeja.

Na otvaranju su novinarka Slavica Mrkić Modrić i fotoreporter riječkoga Novog lista Marko Gracin predstavili projekt i fotografije na izložbi. Mrkić Modrić rekla je kako su njih dvoje pokrenuli projekt prije oko godinu i pol, obišavši u tom razdoblju gotovo cijelu Hrvatsku.

Željeli su ostvariti svojevrsnu običajnu slikovnicu, koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o velikom baštinskom bogatstvu Hrvatske, i to fotografskim i pismenim zapisima. Na fotografijama i tekstovima tako su ostali zabilježeni običaji poput vrličkog gluhog kola, plesa Ljelja iz Gorjana ili plesa Kumpanije Pupnat.

U projekt su ušli samostalno i uz pomoć vlastitih financijskih sredstava, a tek po dovršetku obilaska svih odabranih lokacija zamolili su za pomoć i sponzorstvo, kako bi se projekt zaključio. Tako će se, nakon izložbe u riječkom muzeju, dokumentirano postaviti na internetsku platformu baština.hr.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!