13:50 / 28.02.2019.

Autor: V.M./Hina

Otvorena međunarodna konferencija 'Brendiranje kulture'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Počela je međunarodna konferencija 'Brendiranje kulture', koju organizira EPK Rijeka 2020 u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci. Konferenciju, koja se održava u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, otvorila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Počela je međunarodna konferencija 'Brendiranje kulture', koju organizira Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci. Konferenciju, koja se održava u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, otvorila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar–Kitarović je istaknula da će se 2020. godine dogoditi jedinstven slučaj da jedna zemlja predsjeda EU-om i da u isto vrijeme jedan njezin grad bude europska prijestolnica kulture. To moramo iskoristi za što bolje brendiranje i mapiranje Hrvatske na karti Europe.

Ocijenila je da je titula EPK velik izazov i odgovornost te da zbog toga svi zajedno trebamo sudjelovati na pripremi najboljeg mogućega programa. Stoga je, podsjetila je predsjednica Grabar–Kitarović, prije godinu u svojem uredu predstavila projekt veleposlanicima te je posjetila predstavnike irskoga grada Galwaya, druge EPK 2020. godine, kako bi se upoznala s njihovim programom.

Hrvatska je prilično dobro brendirala svoj turizam, kulturnu baštinu i sport, ustvrdila je predsjednica. Želeći pridonijeti brendiranju Hrvatske, osnovala je radnu skupinu koja treba donijeti dokument o ovom pitanju, koji bi se potom predao Vladi i drugim institucijama kao podloga za aktivnosti. U tom brendiranju vrlo je važna i kultura, čemu Rijeka i EPK mogu značajno doprinijeti,  rekla je Grabar-Kitarović.

Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji 'Brendiranje kulture' tridesetak domaćih i stranih stručnjaka prenijet će svoja iskustva te dobre primjere brendiranja kulture i kulturnog turizma. Program se sastoji od tri programske cjeline: brendiranje gradova, brendiranje kulture i kulturni turizam. Uključuje četiri radionice i panel rasprave.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić naglasila je da je ova konferencija dio programa Učionica, u kojemu se pomaže u osobnom i profesionalnom napretku sudionika, kojih je bilo više od 600, te izgradnji profesionalnih kapaciteta. Danas kultura i brendiranje više nisu u opreci, nego treba sinergijski proizvoditi učinke i graditi brendove, navela je Višnić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka u transformaciji od pomalo sivog industrijskog grada u grad živog malog i srednjeg poduzetništva, modernog sveučilišta i kulture koja pomaže u dovršenju te tranzicije. Rijeka postaje šarena i razigrana luka različitosti te ostaje hrvatski simbol za otvoreno, uključivo, hrabro i uvijek drugačije,  rekao je gradonačelnik Obersnel.

Župan PGŽ Zlatko Komadina procijenio je da je različitost i raznolikost ovog područja presudila u dobivanju titule EPK. Treba izvući najbolje iz svega što se događalo na ovom području do sad i valorizirati to na pravi način,  kazao je Komadina.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da se Rijeka u posljednje vrijeme mijenja, zahvaljujući projektu EPK, kako fizički, gradnjom infrastrukture, tako još više u nematerijalnom smislu, promjenama u glavama i stavovima građana. Sve će to rezultirati nasljeđem niza studijskih programa na sveučilištu,  rekla je Prijić Samaržija.

Predsjednica Grabar Kitarović novinarima je nakon sastanka s predstavnicima jedinica lokalne samouprave uključenima u projekt, kao i predstavnicima programskih pravaca projekta, rekla kako vjeruje da će sve biti spremno na vrijeme za organizaciju EPK.

Vidim veliku razliku između prezentacije projekta za veleposlanike i veleposlanice u mom Uredu prošle godine i danas. Mnogo toga se konkretiziralo i proširilo na cijelo kvarnersko područje,  ustvrdila je Grabar-Kitarović. Na pitanje novinara smatra li da će zastoj u pripremi obnove broda Galeb ili financije otežati realizaciju projekta, rekla je da na sastanku, zatvorenom za javnost, nisu konkretno razgovarali o projektima, ali da se nada da će se sve riješiti na vrijeme.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave izvijestili su me o planovima u svojim mjestima, a neki su upitali i za pomoć u rješavanju problema, posebno onim vezanim uz  državu i državne institucije. Dogovorili smo se da se u rujnu, kad bude sve konkretizirano i kad se budu znali datumi kada će se što događati, ponovno u mom Uredu imati predstavljanje projekta za veleposlanike i veleposlanice kako bi se projekt što više internacionalizao,  kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitorović u nastavku boravka u Rijeci posjetila je crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje joj je predstavljena povijest i značenje crkve te radovi na obnovi u tijeku a tamo se susrela i s predstavnicima Hrvatske bratovštine bokeljska mornarica 809 iz Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!