14:35 / 30.09.2020.

Autor: Hina

Otvorena Riznica splitske katedrale

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riznica je otvorena u sklopu obilježavanja 1600. obljetnice smrti zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima, čiji se prijevod Svetog pisma na latinski - Vulgata čuva u toj riznici.
U obnovljenoj palači Skočibušić-Lukaris tik uz katedralu sv. Dujma u srijedu je otvorena Riznica splitske katedrale u sklopu obilježavanja 1600. obljetnice smrti zaštitnika Dalmacije sv. Jeronima, čiji se prijevod Svetog pisma na latinski - Vulgata čuva u toj riznici.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića nazočila otvaranju Riznice, istaknula je veliku važnost ovoga događaja za hrvatsku kulturnu baštinu.

- Prezentacijom ove zbirke i Riznice splitske katedrale hrvatska kulturna baština na uvid dobiva jednu od svojih najvrjednijih zbirki, poručila je ministrica.

U trezorima ima još dosta toga za istražiti i restaurirati

Napomenula je kako su planovi za otvorenje ovog muzeja trajali dugo, kao i restauracija i konzervacija, naglasivši kako u trezorima Riznice ima još dosta toga što treba istražiti i restaurirati.

Navela kako će otvaranje ove riznice mreži hrvatskih muzeja, posebno dijecezanskih, odnosno crkvenih dati velik i važan doprinos, te uz zadarsku Stalnu izložbu crkvenih umjetnosti predstavlja vrhunac crkvene umjetnosti u RH i svjedoči višestoljetnoj povijesti i bogatstvu koje je stvarano na ovim prostorima.

Riznica je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda

- Ona je trezor kolektivne memorije hrvatskog naroda, kazala je ministrica i najavila da će njeno ministarstvo u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom dovršiti i vanjštinu katedrale sv. Dujma, čime bi "njezino očuvanje i prezentacija bili nakon 160 godina napokon završeni".

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako se kroz povijest uz kult splitske katedrale skladno isprepliću kult i kultura, te nam daju identitet i stvaraju našu baštinu.

Svečanosti otvaranja Riznice splitske katedrale nazočio je arhivar i knjižničar Svete Rimske crkve kardinal Jos Tolentino Card de Mendonca, a njegov te nedavni posjet državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina splitski gradonačelnk Andro Krstulović Opara naveo je kao pokazatelj važnosti Splita i Dalmacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!