13:10 / 19.09.2020.

Autor: Ana Papec/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Otvorene 50. Varaždinske barokne večeri

-

-

Foto: - / -

Sinoć su svečano otvorene jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri i to prvi put na otvorenom, podno bedema Staroga grada.
Sinoć su svečano otvorene jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri i to prvi put na otvorenom, podno bedema Staroga grada. Za razliku od prijašnjih, ove će godine tijekom 10 dana trajanja festivala nastupiti samo domaći glazbeni umjetnici.

Grandiozan svečani početak. Baš kako dolikuje festivalu koji slavi pola stoljeća održavanja.

- Stvarno prekrasno,veličanstveno, nešto neobično, nešto neočekivano.Stvarno nismo znali da će se godina ovako razvijati, ali velika stvar je da to ide i na ponos Grada Varaždina i cijele Hrvatske. Zato su Barokne večeri daleko poznate i izvan granica domovine, Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Iako u drugačijem formatu u ovom izazovnom vremenu, Barokne večeri ponovno su oduševile publiku. I to koncertom domaćih glazbenika Varaždinskog komornog orkestra i violinistice Latice Honda Rosenberg.

- Tu bi u ova apsurdna vremena napomenuli da zapravo ta bizarnost je u muzici isključena jer u muzici nije moguće povjetarac prikazati orkanom, crno-bijelim, naglasio je Krešimir Lazar, voditelj Varaždinskog komornog orkestra.

A toga ne bi ni bilo da Ministarstvo kulture u svibnju nije donijelo odluku o realizaciji svih nacionalnih festivala s domaćim izvođačima.

- Varaždinske barokne večeri jedan su od prvih europskih festivala koji je bio posvećen isključivo ranoj glazbi, odnosno baroknoj glazbi. Na takav način doprinijele su ne samo Varaždinu i publici koja ovdje dolazi, nego možemo reći promociji glazbe tog razdoblja, istaknula je dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

U idućih 10 dana u Varaždinu i još 5 gradova održat će se 15 koncerata vrsnih domaćih orkestara, zborova i ostalih umjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!