Izložba "Ja sam snaga" posvećena ženama oboljelima od raka dojke

12.04.2023.

23:02

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Otvorene izložba "Ja sam snaga" posvećena ženama oboljelima od raka dojke

Otvorene izložba "Ja sam snaga" posvećena ženama oboljelima od raka dojke

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

U zagrebačkoj Galeriji "Kranjčar" večeras je otvorena izložba "Ja sam snaga". Njome se pruža podrška ženama oboljelima od raka dojke, koje su u borbi s tom bolešću izgubile kosu.

Dijagnoza karcinoma dojke stigla je točno na 40. rođendan. Anamarija se ubrzo upitala - hoću li ostati bez kose?


- Pa zapravo od početka sam smatrala da to nije neki problem, ako ostanem bez kose, do onog trena kad stvarno nisam ostala bez kose jer u tom trenu se čovjek osjeća golo pred cijelim svijetom. U početku sam nosila stalno maramu i skrivala, čak i doma pred svojom obitelji, ali vrlo brzo sam prestala, rekla je Anamarija Brebrić


Kosa je mnogim ženama dio identiteta, daje im samopouzdanje i znak je ženstvenosti. Kada ostanu bez nje - potrebna je podrška. Iz te potrebe nastala je izložba portreta 10 žena koje su zbog karcinoma dojke izgubile kosu. 


- Jako me dirnula priča jedne onkološke pacijentice koja je napisala da su joj djeca rekla mama molim te nemoj skidati periku jer mi se rugaju druga djeca u razredu, prisjetila se Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge "Nismo same". 


Autora izložbe teško nagovaramo da nam kaže koju riječ. Važne su ove žene, smatra.Tijekom fotografiranja bilo mu je bitno da se one osjećaju ugodno. 


- Ove fotografije su nastale vrlo spontano u njihovom dnevnom boravku ili hodniku, tražili smo bijelu jednostavnu pozadinu, objasnio je autor Vjekoslav Skledar


- Rekao je imaš li koji čisti zid - ja sam rekla imam i slikala se. Nakon toga smo pili kavu i razgovarali, rekla je Ljiljana Čačko.


I nastali su portreti s porukom. 


- Da su lijepe imale kosu, bile mršave, debele,... Da smo sve predivne, evo to bi zbilja rekla, govori Čačko. 


- Ovi su portreti prekrasni, ove su žene prekrasne i vrijedne svakog divljenja. I ta ljepota u toj patnji i hrabrost je ono što ih zaista čini posebnima, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


Do 20. travnja može se pogledati kako to izgleda kada se bolest pretvori u snagu, a zatim i u umjetničko djelo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!