21:29 / 16.03.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Otvoreni XI. Gumbekovi dani

-

-

Foto: - / -

Na XI. Gumbekovim danima sudjeluje jedanaest kazališta iz Hrvatske te dva kazališta iz Srbije.
Izvedbom predstave Glumačke družine Histrion "Famozna" Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića počeli su sinoć u Zagrebu XI. Gumbekovi dani, međunarodni festival kabareta posvećen jednome od najvećih hrvatskih kabaretista Mladenu Crnobrnji Gumbeku.

Uoči izvedbe nazočnima se obratio utemeljitelj i ravnatelj GD Histrion Zlatko Vitez te je prikazan kratak isječak iz filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret", nakon čega je festival službeno otvorila Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje.

Na XI. Gumbekovim danima sudjeluje jedanaest kazališta iz Hrvatske te dva kazališta iz Srbije a festival se danas nastavlja predstavom Gradskoga kazališta Zorin dom iz Karlovca i zagrebačkoga Kazališta KNAP "Dobri čovjek Bažulek" u režiji Georgija Para, a sutra će Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca izvesti predstavu "Vrzino kolo".

GD Histrion u utorak će nastupiti s predstavom "Frizeraj", a u srijedu publika može pogledati dvije predstave - "Komušanje mozga" UO Artis iz Splita i "Faraon iz Ilice je mrtav" ZGK Komedija.

Kazalište Slavija iz Beograda gostuje s predstavom "Kirija" u četvrtak, 22. ožujka, a u petak će biti izvedene predstave "Zagrebački vremeplovci" Zagrebačkoga kazališta lutaka i "Cabaret Velaska" Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Za vikend, 24. i 25. ožujka na programu su predstave "Djevojačka večer" Istarskoga narodnog kazališta iz Pule i "Ljubavnici" beogradske Umjetničke organizacije Prizor.

Pretposljednjega dana festivala, u ponedjeljak, 26. ožujka na rasporedu su "Tko pjeva zlo ne misli" zagrebačkoga HNK i predstava "Nespojivi" GK Požega.
Festival završava u utorak, 27. ožujka dodjelom nagrada i ponovnom izvedbom predstave "Famozna".

Sve predstave održavaju se u Histrionskom domu, osim predstava "Faraon iz Ilice je mrtav" i "Tko pjeva zlo ne misli" koje se izvode u svojim matičnim kazalištima, ZGK Komediji i HNK.

Festival Gumbekovi dani prvi put je održan 2008. godine u Histrionskom domu, a posvećen je jednome od "najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća" Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.), velikom majstoru kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan, kako je napisao u knjizi "Zagrebački kabaret" istaknuti hrvatski kazalični kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!