Otvorenje spektakularnog Munchova muzeja u Oslu

22.10.2021.

22:04

Autor: Tamara Džebić Šaljan/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Otvorenje spektakularnog Munchova muzeja u Oslu

Otvorenje spektakularnog Munchova muzeja u Oslu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Norveškoj je otvoren Muzej Edvarda Muncha. Najveća Munchova kolekcija bit će prezentirana na 13 katova od kojih svaki priča priču o životu i djelu ovog velikog umjetnika. Za muzej vlada veliko zanimanje. Prije mjesec dana imali su najave 79 svjetskih muzeja koji žele neki oblik suradnje. Jedan od njih je i Galerija Klovićevi dvori koji Munchova djela želi dovesti u Zagreb.

Zgradom Muzeja Edvarda Muncha španjolski arhitektonski studio ispisao je potpuno novu stranicu u arhitekturi prezentacije suvremene umjetnosti. Uz to što su korišteni održivi reciklirani materijali, sama građevina transformirala je vizuru grada Osla kojem se s poštovanjem naginje.

- Cijeli muzej sagrađen je na vodi, s tri strane okružen je vodom. Stoji na 311 stupova koji su postavljeni na dubini od 40 metara. Konstrukcija pod vodom gotovo je identična onoj iznad površine koju vidimo, rekao je Jens Richter, arhitekt.

Dvadeset i šest tisuća djela Edvarda Muncha nalazi se u 11 galerijskih prostora na više od 4.500 četvornih metara. Osim remek-djela predstavljenih u potpuno novom svjetlu kolekcija sadržava i znatan broj Munchovih crteža, rukopisa, osobnih stvari.

- Sada možemo predstaviti golem broj Munchovih djela. Riječ je o stalnom postavu i željeli smo ga koncipirati tako da je sam obilazak umjetnina samo jedna dimenzija. Svaka je soba drukčija i svaki novi ulazak nudi novi doživljaj, rekao je Jon Ove Steihaug, glavni kustos, autor postava.

Muchova nemilosrdna želja za inovacijama i eksperimentiranjem vidljiva je u svakom kutku muzeja koji je osmišljen kao svojevrsni kreativni laboratorij - prostor stvaranja, proučavanja, mjesto na koje se imate potrebu neprekidno vraćati.

Jedan od najvećih svjetskih muzeja posvećenih samo jednom umjetniku priča priču o tjeskobi, smrti, ljubavi, usamljenosti - temama koje je veliki umjetnik istraživao cijeli život ne sluteći da će Oslo upravo zahvaljujući njemu postati svjetska kulturna meka.

Prema najavama i upitima iz cijeloga svijeta, muzej će samo u sljedećih godinu dana obići više od milijun posjetitelja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!