11:34 / 21.09.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Otvoreno Trijenale hrvatskog kiparstva

-

-

Foto: - / -

Radovi 107 autora kao presjek trogodišnje umjetničke produkcije izloženi su na 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva. U Gliptoteci je bilo pravo umijeće postavititoliko djela, a ona su samo izbor jer je na toj uglednoj izložbi željelo sudjelovati još toliko autora.
Radovi 107 autora kao presjek trogodišnje umjetničke produkcije od sinoć su izloženi na 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva.

Trideset i šest godina prošlo je od prvog Trijenala hrvatskog kiparstva, koje ne posustaje. Dapače, u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a bilo je pravo umijeće postaviti više od stotinu djela, a ona su samo izbor jer je na toj uglednoj izložbi željelo sudjelovati još toliko autora.

Da je bila riječ o predstavi, moglo bi se reći rekli da se tražila ulaznica više jer 13. Trijenale u prostorima Gliptoteke obišle su različite generacije posjetitelja, a izlošci eminentnih umjetnika oduševljavali su i iznenađivali.

Mnogi zamišljeni ne samo za promatranje, nego i za interaktivno sudjelovanje. Danas kiparstvo nije samo kiparstvo - ono je i više i manje od kiparstva. U dobu smo elektroničke revolucije, novih medija, neizmjernog tehnološkog napretka i sve se to reflektira na život umjetnosti i sve to naši stvaraoci posvoje na neki način, prihvate i iz toga svojom invencijom pokušaju napraviti nešto kreativno,  komentirao je predsjednik organizacijskog odbora akademik Đuro Seder.

Klasične skulpture, instalacije, multimedijska djela, neka hermetična, mnoga humorna, medijski raznolika – ukratko, trijenale je relevantan presjek trogodišnje produkcije.

Skulptura više nema svoj klasični okvir: sada se razvukla u sliku, u jedan drugi znak, ali on je ipak označen kao skulptura. To je ono što daje vitalnost i novim pogledima, koji, s druge strane, ne napuštaju skulpturu kao polazište, napomenuo je predsjednik ocjenjivačkog suda Kažimir Hraste.

Kada je 1982. godine organiziran prvi trijenale, nije se moglo naslutiti kakva ga budućnost očekuje. Kroz to vrijeme do danas svi kipari koji predstavljaju nešto na području hrvatskog kiparstva bili su izlagači, a većina su bili i laureati što će reći da je žiri trijenala iznjedrio poznate ličnosti i učinio ovu izložbu živom kroz to vrijeme,  istaknula je upraviteljica Gliptoteke HAZU-a Vesna Mažuran-Subotić.

U sklopu ove velike revije, kako to propozicije nalažu, svoje je djelo samostalno izložio Neven Bilić, dobitnik Velike nagrade prošlog, 12. trijenala. Ovogodišnji će laureati biti poznati 4. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!