10:21 / 22.02.2018.

Autor: V.M./Hina

Ovacije Hrvatskom komornom orkestru u bečkom Musikvereinu

Musikverein (arhivska fotografija)

Musikverein (arhivska fotografija)

Foto: - / -

Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića te uz gostovanje zbora 'Cantores Sancti Marci' nastupio je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina - publika ih je nagradila dugim aplauzom i ovacijama.
Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića te uz gostovanje niza solista i zbora 'Cantores Sancti Marci' jučer je nastupio u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina - publika ih je nagradila dugim aplauzom i ovacijama.

Pod vodstvom maestra Mirana Vaupotića, Hrvatski komorni orkestar (HKO) u prvom dijelu koncerta upriličio je bečku praizvedbu djela Smrt dvorske lude Blagoja Berse, a zatim su uslijedile Rokoko varijacije Petra Iljiča Čajkovskog. U drugom dijelu koncerta izveden je glasoviti Requiem u d- molu Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Nastupiti u bečkom glazbenom hramu Musikvereinu izuzetno je važno i za Hrvatski komorni orkestar ali i za hrvatsku kulturu,  izjavio je poslije koncerta dirigent Miran Vaupotić. Dodao je da su se orkestar, zbor i solisti savršeno razumjeli u dvorani izuzetne i predivne akustike.

Ponosni smo da 30. obljetnicu orkestra upravo slavimo u Musikvereinu i da smo izveli Bersino orkestralno djelo Smrt dvorske lude prvi put u Beču. Dojmovi su prekrasni, prijem zahtjevne bečke publike bio je odličan,  ocijenio je Vaupotić najavivši idući koncert već večeras u velikoj dvorani Mozarteuma u Salzburgu.

Na koncertu u Beču, s Hrvatskim komornim orkestrom su nastupile umjetnici s međunarodnom reputacijom: južnokorejska sopranistica Eunsie Hong, armenska mezzosopranistica Sofia Tumanyan, južnokorejska violončelistica Youngeun Kim, španjolski tenor Moises Molin, austrijsko- američki bas bariton Steven Schescharega te Oratorijski zbor zagrebačke crkve sv.Marka.

Cantores Sancti Marci potvrdili su osebujnom interpretacijom sjajno glazbeno umijeće u jednom od svjetskih hramova klasične glazbe - Zlatnoj dvorani čuvenog Musikvereina, gdje se inače održavaju tradicionalni Novogodišnji koncerti Bečkih filharmoničara.

Zagrebački glazbenici i njihovi gosti oduševili su bečku publiku koja ih je nagradila burnim pljeskom, a violončelistica Youngeun Kim obradovala ih je dodatkom - solo izvedbom Caprice 24 Nicolla Paganinija.

Višestruko nagrađivani Hrvatski komorni orkestar osnovan je godine 1988. Ponosni smo da je orkestar dobio priliku nastupiti u Musikvereinu i praizvesti i u Beču Bersino djelo Smrt dvorske lude, koje je taj hrvatski glazbeni velikan skladao 1903. godine u Grazuizjavio je osnivač orkestra Anđelko Ramušćak. Dodao je da je koncert bio poseban glazbeni doživljaj jer je Hrvatski komorni orkestar prvi put nastupio u Musikvereinu – i to u godini obilježavanja velike obljetnice umjetničkog djelovanja. U 30 godina HKO je izveo djela 50-ak hrvatskih autora, a s orkestrom je nastupilo više od 600 mladih hrvatskih i stranih glazbenikarekao je Ramušćak.

Koncert Hrvatskog komornog orkestra u Beču bio je održan u organizaciji austrijske Udruge za međunarodnu glazbu i kulturnu potporu ( IMK), a u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Uredom za kulturu grada Zagreba i Skupštinom grada Zagreba. Veliki rođendan Hrvatskog komornog ansambla u Zagrebu, Beču i Salzburgu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!