Ovacije za baletni 'Ponos i predrasude'

09.11.2020.

09:33

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Jana Haluza/Vijesti iz kultura/V.M./HRT

default error photo
Nakon senzacionalne subotnje praizvedbe baleta ‘Ponos i predrasude’ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu donosimo dojmove publike, a gost Vijesti iz kulture bio je koreograf i redatelj Leo Mujić.
Nakon senzacionalne subotnje praizvedbe baleta ‘Ponos i predrasude’ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu donosimo dojmove publike, a gost Vijesti iz kulture bio je koreograf i redatelj Leo Mujić.

Subotnja praizvedba baleta ‘Ponos i predrasude’ u zagrebačkom HNK, nastalog prema romanu Jane Austen, mogla bi zasjeniti i kultnog Orašara za koji se godinama, otprilike u ovo vrijeme, počinje tražiti ulaznica više - jer ono što je prvi put imala prigodu vidjeti na baletnoj pozornici, publika je nagradila višeminutnim ovacijama i pljeskom, ne dopuštajući umjetnicima da napuste scenu.

Uz sjajan baletni ansambl zagrebačkog HNK koji bi poželjeli i neki veći svjetski teatri, iza takva oduševljenja stoji i glavni autor te romantične baletne priče, koreograf i redatelj Leo Mujić. Ne smiruju se dojmovi nakon premijere ni na društvenim mrežama, a mi ih donosimo iz prve ruke:

- Divno je bilo, svidjelo mi se sve - od scene, preko kostima do njihovog truda beskrajnog, predivno; senzacionalno, sve, od početka do kraja, koncepcija, dramaturgija, koreografija fantastična, plesači božanstveni; fantastično, izvrsno je bilo, jako lijepo, dojmovi su premijere publike.

Neki od prvih gledatelja i gledateljica zagrebačkog 'Ponosa i predrasuda' bili su i vrlo konkretni: Baš sam nedavno gledao film, baš iz tog razloga jer sam znao da ću ići gledati predstavu, i mogu reći ovako: kad sam gledao film mi se spavalo, a kad sam sad gledao ovo mi se nije spavalo; pročitala sam i knjigu i film i prati dosta radnja, ali ima još neki taj element koji ne možete dobit kroz film i knjigu, taj plesački, i to je prekrasno, kaže publika.

Neke je posebno fascinirala glazba: Taj način na koji složi glazbu - jer kad vi ovo slušate, zaista je dojam da je glazba pisana za taj balet, što naravno nije slučaj, nego je složena za taj balet, kaže jedna od posjetiteljica.

U reportaži Vijesti iz kulture pogledajte, pak, dojmove ekipe nove HNK-ove baletne uspješnice:

Roman ‘Ponos i predrasude’ iz pera jedne od najpopularnijih britanskih književnica - Jane Austen - objavljen je 1813. godine i već tada je hrabro portretirao nekonvencionalnu djevojku koja traži svoje ‘ja’ i pravu ljubav.

Prva baletna verzija te vječne ljubavne priče napravljena je u zagrebačkom HNK koji je, uvjeren da će stvoriti hit, povjerenje iskazao koreografu Leu Mujiću - a on je to neodoljivo štivo obuo u baletne papučice.

Poznata, čak 5 puta ekranizirana priča, možda će iznenaditi poznavatelje dosadašnjeg opusa ovog neoklasičnog baletnog hitmakera, kao najmanje dramatičan od dosad upotrijebljenih sižea.

- Izričito sam htio da ne napravim neku dramu gdje će netko umirati, imati preljube, gdje će biti neka nagla seksualna situacija... To je jedan roman koji nigdje još nije profesionalno baletiziran, kaže koreograf i redatelj Leo Mujić.

Sukob ljubavi i obveza, ponosa i predrasuda, oživljava bajkovito ozračje engleske povijesti.

- Kao Australka odrasla sam uz romane Jane Austin koja je neizmjerno utjecala na odgoj mnogih naraštaja žena, napominje Natalia Kosovac koja nastupa u ulozi Elizabeth.

Dramatizaciju i izbor glazbe iz pera klasičnih engleskih skladatelja uz Mujića potpisuje solist zagrebačkog baleta, mađarski plesač , Bálint Rauscher ovdje u ulozi gospodina Bingleya.

- Slijedili smo što je više moguće roman, ali nadahnule su nas i ekranizacije, posebice BBC-eve televizijske serije i film Joea Righta iz 2005. godine, ističe Bálint Rauscher.

Najslavniji zagrebački baletni i bračni par Gameiro ovaj put nije i par na sceni:  Moja uloga je Jane Bennett, ona je najstarija sestra od svih, i dosta je sramežljiva, kaže Iva Vitić Gameiro, a Guilharme Gameiro Alves, koji pleše gospodina Darcyja dodaje: Ta bitka između osjećaja i karaktera koji ne smije pokazati osjećaje - bila mi je najveći problem u karakterizaciji lika, u čemu mi je Leo Mujić bio od velike pomoći, poručuje Gameiro Alves.

HNK kao jedno od rijetkih  kazališta u svijetu koja trenutačno rade, novim baletom donosi svu ljepotu kazališne čarolije, što nam u ovo doba najviše treba.

S obzirom na to da gotovo u pravilu svjedočimo sjajnim dojmovima nakon svake predstave Lea Mujića pokušali smo doznati u čemu je tajna takva uspjeha – nakon kadrova sa subotnje praizvedbe 'Ponosa i predrasuda' pogledajte i sinoćnje gostovanje Lea Mujića u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!