17:01 / 21.03.2018.

Autor: T.V./Hina

Ovogodišnja Noć knjige na temu Budućnost knjige

-

-

Foto: - / -

Na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama i drugim prostorima organizirat će se predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice.
Ovogodišnja Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu potiče čitanje i razgovore o značaju knjige u suvremenom društvu, održat će se na temu Budućnost knjige 23. travnja, u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim institucijama i drugim prostorima organizirat će se predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice. Očekuje se da će se ove godine knjiga i čitanje slaviti u više od 200 hrvatskih gradova, s više od tisuću prigodnih programa.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Planirani programi prijavljuju se do 26. ožujka putem prijavnice na internetskoj stranici Noći knjige. Nakon toga roka i dalje će biti moguće prijavljivati programe i akcije, no u tom slučaju organizator ne može garantirati da će na vrijeme dobiti promotivne materijale.

Uoči Noći knjige za djecu i mlade čitatelje je otvoren natječaj za ilustracije i likovne radove koji se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara. Neka od pitanja koja natječaj postavlja su - što će se dogoditi ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, hoćemo li imati sposobnosti knjigu pročitati jednim dodirom, kako će izgledati police knjižnica budućnosti i hoće li računala jednog dana brzinski bilježiti misli pisaca.

Među pristiglim radovima odabrat će se tri najbolja koji će dobiti nagrade, a proglašenje najboljih će se održati na svečanom otvorenju Noći knjige, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!