14:12 / 12.10.2018.

Autor: V.M./Hina/HRT

Ovogodišnji dobitnik Pritzkera na 18. Danima Orisa u Zagrebu

Balkrishna Doshi

Balkrishna Doshi

Foto: - / -

Arhitekti iz Hrvatske i susjednih zemalja te njihovi kolege iz svijeta, među kojima je i poznati indijski arhitekt Balkrishna Doshi, ovogodišnji laureat Nagrade Pritzker, okupit će se ovaj vikend na međunarodnom simpoziju Dani Orisa u dvorani Lisinski.
Arhitekti iz Hrvatske i susjednih zemalja te njihovi kolege iz svijeta, među kojima je i poznati indijski arhitekt Balkrishna Doshi, ovogodišnji laureat Nagrade Pritzker, okupit će se ovaj vikend na međunarodnom simpoziju Dani Orisa u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Međunarodni arhitektonski simpozij Dani Orisa organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture kao dvodnevno događanje i to u kontinuitetu od 2001. kako bi stručnoj, ali i široj javnosti, predstavili najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene.

Svake godine na simpoziju okupi se više od dvije tisuće posjetitelja iz Hrvatske, okolnih zemalja, a i šire. Među uglednim gostima i indijski arhitekt Balkrishna Doshi, aktualni dobitnik Nagrade Pritzker, najuglednije nagrade za arhitekturu koja se često naziva i Nobel za arhitekturu. Osim što je prvi Indijac dobitnik te prestižne nagrade, Balkrishna Doshi je u dobi od 90 godina i njezin najstariji laureat.
Proglašen dobitnik Pritzkerove nagrade Doshi, učenik glasovitoga francuskog arhitekta Le Corbusiera, poznat je kao arhitekt moderne koji nije slijedio indijski tradicionalistički stil, ali je u svoje radove ugradio neke aspekte indijske kulture i tradicije. Među njegovima ostvarenjima ističe se stambeni kompleks Aranya u Indoreu u indijskoj državi Madhya Pradesh - skup zgrada jednokatnica sagrađen 80-ih godina prošloga stoljeća u vrijeme krize stanovanja. U tome kompleksu danas živi 80.000 ljudi.

Najavljeni predavači su i slovenski arhitekt Rok Žnidaršič, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani i dobitnik dvije najznačajnije slovenske Plečnikove nagrade; hrvatski arhitekt Davor Mateković, dobitnik nagrade Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa 'The Plan' za vilu na Visu; Ira Payer, idejna začetnica i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb.

Na simpoziju će, kako je najavljeno, sudjelovat će i Patrik Schumacher iz Velike Britanije, direktor Zaha Hadid Architects ureda i dobitnik nagrade Stirling; publicist i teoretičar arhitekture i dizajna, ravnatelj Muzeja dizajna u Londonu Deyan Sudjic; čileanski arhitekti Alejandro Beals i Loreto Lyon, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.

Iz Japana na simpozij će doći arhitekti Atelijera Bow-Wow - Yoshiharu Tsukamoto, Momoyo Kaijima, Yoichi Tamai, autori studija Made in Tokyo i Behaviorology te koncepta Pet Architecture, a iz Nizozemske NL Architects arhitekti Pieter Bannenberg, Walter van Dijk i Kamiel Klaasse.

Moderatori simpozija bit će arhitekti Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš, a najavu manifestacije poslušajte u snimci emisije Iskustvo prostora, koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija:

Emisija 11.10.2018. :: HRT - HR 1

U emisiji poslušajte: Kakav je to Dvostruki život vodila Sanja Iveković i na koji su ga način u istoimenoj knjizi predstavili Marko Golub i Dejan Kršić? Što nam donosi ovogodišnje izdanje našeg najvećeg međunarodnog arhitektonskog skupa, Dani Orisa?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!