17:14 / 09.12.2019.

Autor: HRT

"Palača života - grad mijena"

-

-

Foto: - / -

Projekt podrazumijeva obnovu, vrednovanje, predstavljanje i unapređenje upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom.
Kako bi Split predstavili kao grad slojevite i žive kulturne baštine, ali i osigurali mu održivi razvoj, gradski oci u suradnji s nekoliko partnera osmislili su projekt pod nazivom "Palača života - grad mijena".

Projekt podrazumijeva obnovu, vrednovanje, predstavljanje i unapređenje upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom. Vrijedan je gotovo 24 milijuna kuna, a od toga bi malo više od 18 milijuna nepovratno moglo stići iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Stara splitska gradska vijećnica već potkraj iduće godine mogla bi zasjati u posve novom ruhu.

- Konstruktivna sanacija, obnova kompletne infrastrukture, instalacija, sondažna arheološka istraživanja, a napravit će se i lift, rekla je voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita Jasna Jerkov.

Sve to za više od 9 milijuna kuna, a novca neće manjkati ni za Jugoistočnu kulu i Muzej grada Splita.

- Kako se radi o priči o nastanku Splita od predantičkog razdoblja vremena cara Dioklecijana i kasnije srednjeg vijeka, u ovom dvorištu moći ćemo uskoro iščitavati slojeve grada koji su vrlo važni za ovo što je grad kasnije ostao i postao, izjavila je ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo.

Osim suvremenih postava u planu su i radionice, kreativna i autentična eno-gastro ponuda te suveniri.

- To je jedan interesantan projekt jer se radi o jednom integriranom pristupu obnovi baštine, kazala je Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i europske projekte Grada Splita.

A njezina uloga u održivom razvoju lokalne zajednice, nije zanemariva.

- Tako s europskim sredstvima grad akumulira višak sredstava koje može uložiti u zahvate koji se ne mogu financirati EU novcem, rekla je direktorica Razvojne agencije Split Antonija Eremut Erceg.

No, to nije sve.

- Dobivamo priliku alocirati vremenski i prostorno ponudu u pred i posezonu i tako Split možemo promovirati u destinaciju cjelogodišnjeg turizma, kazala je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split.

Jer, potencijala ne manjka. Ulaganja tako neće zaobići ni Dioklecijanove podrume te tvrđavu Gripe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!