'Panta rei' za Svjetski dan romskog jezika

05.11.2019.

14:35

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U povodu obilježavanja današnjeg Svjetskog dana romskog jezika sinoć je u zagrebačkom MSU-u izvedena je monodrama 'Panta rei' u izvedbi romskog kazališta iz Prizrena. Edis Galushi priča priču o romskoj obitelji koja se bori protiv predrasuda.
U povodu obilježavanja današnjeg Svjetskog dana romskog jezika sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti izvedena je monodrama 'Panta rei' u izvedbi romskog kazališta iz Prizrena.

Umjetnik Edis Galushi priča priču o romskoj obitelji koja se bori protiv predrasuda: Razlog i način na koji sam došao do te ideje bili su želja da napišem da u se u našim obiteljima nikad ne govori o tome kako su Romi loši. Uvijek se govori kako su Romi dobri jer mi kao Romi imamo dosta vrlina, imamo dobrobiti koje smo dali društvu, objašnjava Galushi.

Do ideje je Galushi došao motiviran da istakne te dobrobiti izlažem i ispriča priču koja se na žalost ne priča van romskog društva: Htio sam da tu romsku priču napravim dosta jakom kako bih stvarno dirnuo duše i onih koji nisu Romi  i da jednom i zauvijek shvate da su Romi dobrobit jednoga društva, poručio je Edis Galushi.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održano je danas u Preporodnoj dvorani u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!