Pariška povelja: utopija ili ksenofobija?

11.01.2018.

17:48

Autor: Vedran Kukavica / V.M.

default error photo
Ono što je Michel Houellebecq, svojim romanima već predvidio, sada je bez imalo literarnog uvijanja artikuliralo i 13 europskih filozofa, politologa i publicista u dokumentu nazvanom Pariška povelja.
Ono što je Michel Houellebecq, književni Nostradamus, etiketiran i kao islamofob, svojim romanima već predvidio – da Europa, odričući se svojih kulturnih temelja srlja u nihilizam i umire – sada je bez imalo literarnog uvijanja artikuliralo i 13 europskih filozofa, politologa i publicista u dokumentu nazvanom Pariška povelja.

Ta skupina intelektualaca politiku Brisela naziva lažnom i pogubnom, a budućnost danas zabludjele Europske unije vidi u povratku europskim duhovnim i kulturnim vrijednostima, te uvažavanju nacionalnih posebnosti.

Je li posrijedi utopija ili ksenofobija, i hoće li staru dobru Europu nekontrolirani migrantski valovi odnijeti baš u tom smjeru istražili smo u reportaži emitiranoj u aktualnom izdanju emisije Pola ure kulture, koju osim na HRT1 možete pratiti i na usluzi HRTi.

Govore Trpimir Vedriš s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, imam Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj te sociolog Slaven Letica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!