15:54 / 20.06.2018.

Autor: V.M./S.B./HRT

Pariške vizure Damira Perinića

Damir Perinić

Damir Perinić

Foto: - / -

U novigradskoj Galeriji Rigo postavljena je izložbu fotografija poznatog arhitekta Damira Perinića, inače Hvaranina koji već više od pola stoljeća živi u Parizu.
U novigradskoj Galeriji Rigo postavljena je izložbu fotografija poznatog arhitekta Damira Perinića, inače Hvaranina koji već više od pola stoljeća živi u Parizu.

Ne čudi što je Pernić upravo tom gradu posvetio cijeli jedan fotografski ciklus: nakon pedeset godina života u Parizu, odlučio je, naime, javno pokazati kako iz njegove vizure izgleda taj grad, pa je arhitekturu je zamijenio fotografijo.

Čovjek počne od djetinjstva. Kamera je bila u kući, i to ona stara kamera s nekakvom harmonikom. Snimali smo familiju pa nakon toga najednom se pojavila u Zagrebu ona fantastična izložba koja se zvala "Obitelj čovjekova", koju je Steichen pripremio i u kojoj je toliko dobro prikazao čovjeka da me je to u to doba frapiralo,  prisjeća se Damir Perinić.

Fotografski su mu uzori Robert Doisneau i Cartier - Bresson, a od domaćih Tudor, Vidović, Maričić. Kolor fotografija je kao neki sladoled koji se liže uz put, jer ona užasno ublažava ono što se u crno-bijeloj fotografiji može vrlo drastično i vrlo različito prikazati,  ističe Perinić.

Ono što je barem meni zanimljivo kod Damira Perinića je to da ima tu „Tošo Dabac situaciju“, ali nekako prilagođenu vedrini, humoru i promjeni fotografskog medija,  komentira kustosica izložbe Jerica Ziherl.

Za pola stoljeća, kaže, još nije uspio otkriti što se događa u Parizu. Grad čine ljudi, jer i oni su arhitektura, bez njih je ne bi bilo,  zaključuje Perinić.

Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!