Pascal Rophé novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a

11.10.2021.

20:25

Autor: IMS/HRT

Pascal Rophé

Pascal Rophé

Foto: Marija Štilinović / HRT

Francuski dirigent Pascal Rophé izabran je za novog šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a od rujna 2022. godine. Ugovorom, koji je potpisao, obvezao se na mandat od tri koncertne sezone. Domaćoj je publici već poznat po uspješnoj suradnji sa Simfoničarima HRT-a kao gost dirigent. U karijeri je surađivao s brojnim orkestrima diljem svijeta, među posljednjima je Nacionalni orkestar regije Loire, a prije toga bio je na čelu Kraljevske filharmonije iz Liègea.

- On je umjetnička osobnost koja je praizvela desetke novih djela suvremenih skladatelja, i upravo takav profil dirigenta nam je potreban ovdje na HRT-u kako bi eto i s našim orkestrom radio na proširenju repertoara, na tome da se otkrivaju nove stvari i da se razvija znatiželja i ambicija – istaknula je Ivana Kocelj rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

- Želim se posvetiti remek-djelima, želim se posvetiti suvremenim skladateljima i od samog početka želim surađivati s glazbenicima – vidjeti što oni žele, što ja želim, te pronaći zajedničke točke interesa – kratko je rekao o svojim planovima maestro Pascal Rophé.

Galerija
Pascal Rophé, Foto: Marija Štilinović/HRT
Renato Kunić, Pascal Rophé, Foto: Marija Štilinović/HRTDamir Novinić, Pascal Rophé, Ivana Kocelj, Renato Kunić, Foto: Marija Štilinović/HRTIvana Kocelj, Foto: Marija Štilinović/HRTRenato Kunić, Pascal Rophé, Foto: Marija Štiinović/HRTPascal Rophé, Foto: Marija Štilinović/HRT

Maestro Pascal Rophé već 2. prosinca ove godine stat će, još uvijek kao gost dirigent, na čelo Simfonijskog orkestra HRT-a, kako bi nastupio u Majstorskom ciklusu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!