11:07 / 04.06.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Slavni Paul Auster otvara 20. Festival europske kratke priče

Paul Auster

Paul Auster

Foto: FEKP / HRT

Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja dijelom online, a dijelom uživo u Zagrebu, te na Visu i Hvaru na temu "Otoci", o kojoj će s domaćim autorima i autoricama razgovarati američki gosti Paul Auster, Siri Hustvedt, Lydia Davis i Lorrie Moore.

Festival europske kratke priče slavi 20. rođendan. Jedan od publici omiljenih književnih festivala ove godine u središte pozornosti, uz niz sjajnih hrvatskih kratkopričaša, stavlja i američke pisce i otoke.


Zašto predstavlja baš američke pisce, zašto tema otoka te zašto nema tradicionalnog kuhanja pisaca na otvorenju, tijekom gostovanja u Vijestima iz kulture otkrio nam je umjetnički direktor festivala Roman Simić:

- Dva puna desetljeća, cijelih dvadeset godina prošlo je od prvog Festivala europske kratke priče. Čini nam se da je svijet tada još bio mlad. Uostalom, tada, u vrijeme prvog FEKP-a, još nije postojao Facebook (osnovan je tri godine kasnije), medicinske maske gledali smo samo na Georgeu Clooneyju u uspješnici 'Hitna služba', a i mi smo, da si ne lažemo, imali pokoju boru manje, stoji u najavi.


U tih dvadeset godina, podsjećaju organizatori, "prošetali su našim pozornicama i svoje priče s nama podijelili neki od najvećih, dobitnici uglednih svjetskih nagrada - Pulitzerove, nagrade Man Booker, Independent, Strega, američke National Book Award (...) - ali i oni koji su prvo bili gosti FEKP-a, poput Olge Tokarczuk, a kasnije se ovjenčali Nobelovom nagradom za književnost".


FEKP nikad nije bio "zagrebocentričan" - svake je godine program selio i u druge hrvatske gradove, poput Osijeka, Belog Manastira, Hvara, Zadra, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Pazina, Varaždina, Šibenika i drugih.

Festival se ove godine održava u Zagrebu, na Visu i na Hvaru, a tema jubilarnog 20. festivalskog izdanja su "Otoci".


- Istražujemo teme koje se nameću kao nikad aktualnije s kakvim se sve izolacijama suočavamo i kako premošćujemo odvojenost u svijetu nakon pandemije? Mora li se doista ploviti, putovati? Liječi li tehnologija od samoće ili joj pridonosi? Je li svatko od nas otok, i kakvim to novim jezicima progovara ljudska potreba za bliskošću?, navodi se u najavi.


Festival u nedjelju, 6. lipnja, otvara virtualni susret s američkim književnikom Paulom Austerom.


- U suvremenoj američkoj književnosti mnogo je važnih i velikih pisaca, ali onih koji se bez pretjerivanja mogu proglasiti legendama ima taman za prste jedne ruke. Legenda, bez premca i dvojbe sigurno je Paul Auster, autor čiji su romani iskustva koja mijenjanju i doživljaji koji se pamte, majstor koji vas s dvije rečenice uvuče u svijet koji nikad nećete zaboraviti, a to napravi s lakoćom i neopazice, ističu organizatori.


Paul Auster (1947.) objavio je više od 15 romana, a poznat je i po scenariju za film iz devedesetih "Dim" redatelja Waynea Wanga. Proslavio se "Newyorškom trilogijom", ciklusom triju (anti)detektivskih romana (metafizičkih trilera), u kojima je propitivanje čvrsto postavljenih pravila žanra najčešće povezano s temama gubitka, pronalaska ili prisvajanja identiteta. Junaci su tih romana najčešće privatni istražitelji ili pisci, a ozračje je djelâ prožeto tajanstvenošću i napetošću.

Auster će gostovati u festivalskom programu "FEKP digital", koji će ugostiti i američke spisateljice Siri Hustvedt, Lydiju Davis i Lorrie Moore.


Siri Hustvedt (1955.) autorica je sedam romana, jedne zbirke poezije, dviju knjiga eseja, te nekoliko knjiga nefikcijske proze. Na hrvatski je dosad preveden njezin roman "Ljeto bez muškaraca", u kojem bolne teme usamljenosti, žrtvovanja i smrti ne određuju ton teksta, koji dosljedno ostaje na granici između komedije i tragedije, vješto balansirajući na rubu ozbiljnog i ne tako ozbiljnog.


Lydia Davis (1947.) članica je Američke akademije znanosti i umjetnosti, dobitnica važnih književnih nagrada te zapažena prevoditeljica s francuskoga i drugih jezika. Na hrvatski su prevedene dvije njezine knjige, "Ne mogu i neću" i "Kraj priče", u kojima silnom pripovjedačkom vještinom grabi momente iz svakodnevice i iz njih kroji autentičnu sliku svog doživljaja svijeta, katkad bolnu, uvijek iskričavu.


Lorrie Moore (1957.) objavila je četiri romana no ipak je najpoznatija po kratkim pričama u kojima "ubada, bez imalo oklijevanja ili zadrške, točno na ona mjesta na koja ubosti treba". Njezina najpoznatija zbirka priča "Birds of America", objavljena 1998., bila je bestseler, a nju je pozicionirala kao autoricu koja je najbolja u prepoznavanju složene dinamike američke propasti.

Uz virtualna gostovanja četvero američkih autora, 20. FEKP uživo će predstavi niz regionalnih i domaćih autorica i autora.


Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, Ureda za kulturu grada Zagreba i gradova partnera, te niza kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj.


U dosadašnjih devetnaest izdanja, uz umjetničko vodstvo Romana Simića, FEKP je ugostio više od 400 gostiju iz tridesetak zemalja. Počasni gosti bili su Irska, Wales, Nizozemska, Škotska, Brazil i Katalonija, a u ediciji "Antologije europske kratke priče", objavljeno je 18 knjiga.


Važan dio FEKP-a su i prevoditeljske radionice koje nagrađuju mlade prevoditelje, susreti književnih profesionalaca, književni natječaji, te suradnja s rezidencijama za pisce u zemlji i inozemstvu.

- U ovih lijepih dvadeset godina FEKP je ostao i opstao kao fešta od riječi, kao rijetko viđena simbioza pisaca i publike, kao istinsko slavljenje priče, ljudskog iskustva koje prenosimo jedni drugima a, okolnostima unatoč, FEKP će i ove godine zablistati, možda i sjajnije nego ikada ranije, poručuju organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!