Paulina Žanetić - prva stipendistica baleta HNK Zagreb

08.01.2023.

07:03

Autor: Maja Njirjak/Vijesti iz kulture/HRT/IMS

Paulina Žanetić

Paulina Žanetić

Foto: HTV / HRT

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Škola za klasični balet u Zagrebu s novim ugovorom o suradnji - produbili su svoju povezanost, a od ove sezone suradnja je intenzivirana: nakon duljeg vremena zagrebački Balet otvorio je mogućnost stipendiranja učenika baletne škole i - odabrao prvu stipendisticu! 

Tek joj je 18 godina, a već osvaja publiku. Ali i žiri za stipendije Baleta HNK. Paulina Žanetić prva je njihova stipendistica.

- To doživljavam kao odgovor na moje pitanje - isplati li se uopće taj moj trud i rad, i za pravo - jest, kaže Paulina Žanetić, maturantica, stipendistica Baleta HNK Zagreb.

Višesatne probe kao i nastupe - uz školske obaveze nije jednostavno uskladiti. Unatoč fizičkom naporu, ova maturantica ističe: psihički prednjači.

- Kako idem u dvije škole u - u baletnu i gimnaziju, odlučila sam da je meni prioritet baletna škola, a ljudi koji nisu iz baleta to ne razumiju i zato je to donekle teško. I to što dopire s druge strane iz škole je meni i psihički pritisak, kaže Paulina Žanetić.

No, njezin su trud i kvalitetu prepoznali u zagrebačkom HNK. Očarala je ih je nastupima u 2. i 4. činu Labuđega jezera.

- Paulina se u tom pokazala izvrsna, i u nekim trenucima je zaista preuzela i odgovornost u toj predstavi - izvrsno je otplesala sve što je pred njom bilo postavljeno, tako da iz tog iskustva njezin izbor se pokazao vrlo logičan i jednostavan, kaže Mihaela Devald Roksandić, v.d. ravnateljica Baleta HNK Zagreb.

Od ove sezone učenici baletne škole ponovno sudjeluju u predstavi Orašar, a srednjškolci i u Giselle te Labuđem jezeru. Godišnje ih se može stipendirati najviše četvero, čime HNK jasno poručuje: računamo na vas.

- Mi želimo očuvati nacionalni korpus u hrvatskom baletu, a to možemo samo tako ako uložimo u mlade baletane i balerine i zato smo intenzivirali suradnju s Baletnom školom. I da po završetku svog školovanja ako se i odluče na specijalizaciju u inozemstvu, da se po završetku vrate kući i da je ovo ansambl u kojemu bismo ih željeli vidjeti, kaže Iva Hraste Sočo, intendatica HNK Zagreb.

Želi se doskočiti nesrazmjeru inozemnih plesača, a novim Zakonom o kazalištima otvara se i mogućnost zapošljavanja hrvatskih mladih plesača, pri čemu su stipendije upravo prvi korak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!