15:40 / 24.02.2020.

Autor: Ljiljana Saucha/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Pavici Gvozdić i Vladimiru Krpanu nagrade za životno djelo

-

-

Foto: - / -

Prije 30 godina Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika utemeljilo je Nagradu za životno djelo koja nosi ime našeg najvećeg dirigenta Lovre Plemenitog Matačića. Predstavljamo ovogodišnje laureate.
Prije 30 godina Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika utemeljilo je Nagradu za životno djelo koja nosi ime našeg najvećeg dirigenta Lovre pl. Matačića. Predstavljamo ovogodišnje laureate.

Nagrada se dodjeljuje bijenalno, a ove ju je godine prvi put dobilo dvoje umjetnika - doajena hrvatskog pijanizma Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan.

Iza naizgled krhke dame više je od 60 godina pijanističke karijere. Svojim je repertoarom Pavica Gvozdić obuhvatila sva važnija klavirska djela, s posebnim senzibilitetom za Chopina i Schumanna.

Dobitnica je brojnih međunarodnih i najviših domaćih nagrada. U ruskoj enciklopediji suvremenih pijanista uvrštena je među najistaknutija imena 20. stoljeća.

- Za mene je ta nagrada nevjerojatno vrijedna jer nosi ime vjerodostojnog muzičara kojem možeš pokloniti vjeru i kojem možeš vjerovati, poručila je Gvozdić.

Pijanist Vladimir Krpan tijekom bogate karijere  odsvirao je tisuće koncerata. Osobito mjesto zauzimaju djela hrvatskih skladatelja, ali jednako su hvaljene i interpretacije Beethovena i Schumanna. Nositelj je visokih odličja i nagrada, a maestra Matačića poznavao je osobno.

- S njim sam imao čast više puta nastupati. Družili smo se, i bio je izuzetno šarmantan čovjek, prisjeća se Krpan.

Nakon dodjele nagrada, priređene u petak, 21. veljače u dvorani Lisinski, bio je održan i koncert posvećenom Lovri Matačiću. Izvedena je Brucknerova 7. Simfonija, a Zagrebačkom filharmonijom ravnao je gost iz Austrije.

- Za svaki je orkestar izvođenje Brucknera kao penjanje na planinu. Radili smo naporno i popeli smo se, a gore je prekrasno, poetično je zaključio austrijski dirigent Hans Graf.

Vrhunskom su izvedbom pokazali svu veličanstvenost i ljepotu ovog Brucknerova remek-djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!