Pedeseta obljetnica "Hrvatskog proljeća"

11.01.2022.

22:56

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Pedeseta obljetnica "Hrvatskog proljeća"

Pedeseta obljetnica "Hrvatskog proljeća"

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu 50. obljetnice "Hrvatskog proljeća" večeras se u galeriji Klovićevi dvori otvara izložba "Sedamdeset prva". Njome se nizu događaja kojima se obilježava pola stoljeća od tih povijesnih zbivanja priključuje i Hrvatski povijesni muzej. 

Antonija Ćosić, novinarka HRT-a za Dnevnik je rekla kako se nalazi u prostoriji koja se zove „Čuvanje nade”. To je trebala biti naslovnica Hrvatskog tjednika, ali kao takva je zabranjena i nikada ne objavljena. Ironija je što se u ovoj prostoriji mogu pročitati različite presude, pa tako i presudu Vladi Gotovcu.

- Na taj je način Hrvatski povijesni muzej htio svim posjetiteljima omogućiti da sami pročitaju presude i sami presude koliko su one bile smislene, rekla je i dodala kako je izložba podijeljena u 6 cjelina koje prijelomno prate 1961. godinu.

No ono čime se svi ponose je to da su uspjeli prikupiti 38 svjedočanstava koja se smatraju krucijalnim za izložbu koja se može vidjeti u Klovićevim dvorima do 13. ožujka.

- Ovu knjigu radio je dr. Julije Juras, član Hrvatskog proljeća i to je radio za časopis „Kritka” i to je zbir dokumenata koji pokazuje kako se pokret razvijao , rekao je Ivan Zvonimir Čičak, političar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!