19:09 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Peristil svjetlosnom instalacijom obojen u crveno

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Peristil je večeras svjetlosnom instalacijom obojen u crveno, u skladu sa zakonom, tako da nakon ovog čina nitko neće u pritvor.
Splitski carski trg Peristil večeras je ponovno crven. Baš kao i prije  50 godina kada su ga splitski studenti obojili u crveno i za to bili kažnjeni.
Akcija je bila provedena 11. siječnja 1968. godine i smatra se jednim od ikoničkih umjetničkih događaja koji su obilježili ne samo splitsku i hrvatsku umjetničku praksu nego i najavili novu stvaralačku paradigmu koja je zauvijek promijenila vizualnu umjetnost i odredila vizualnu kulturu kakvu danas imamo.

Organizator programa Petar Grimani prisjetio se da je s tom akcijom bio povezan direktno i indirektno s obzirom na to da je ona dio splitske tradicije iz koje je ponikao. To je jedan vrijedan i bitan rad koji je obilježio epohu ne samo u Splitu nego i puno šire. Ona je izvor našeg suvremenog nacionalnog i šireg identiteta. Mislim da ćemo s ovom proslavom doprinijeti da Crveni Peristil ostane tamo gdje mu je mjesto i da ostane vidna markacija naše kulture, ističe Petar Grimani.

U spomen na mladenačku buntovnu i slobodarsku gestu u Splitu je organiziran niz događaja kako bi se progovorilo o ideji i značenju Crvenog Peristila koji je od umjetničkog čina, preko medijskog skandala, postao gradska legenda.Na usluzi HRTi pogledajte dokumentarnu emisiju iz ciklusa Fotografija u Hrvatskoj posvećenu Crvenom peristilu zabilježenom na dijapozitivima splitskog fotografa Zvonimira Buljevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!