"Persona non grata" - pjesame preživjelog iz podruma u Škabrnji

18.11.2022.

17:16

Autor: HRT/Regionalni dnevnik

Zbirka pjesama Denisa Gurlice

Zbirka pjesama Denisa Gurlice

Foto: HTV / HRT

"Persona non grata" naziv je zbirke pjesma Denisa Gurlice, predstavljene u srijedu u Škabrnji, mjestu koje je u Domovinskom ratu pretrpjelo stravične zločine, a kojima je autor svjedočio. Jedini je preživjeli iz zloglasnog podruma u Škabrnji, spasio ga je oficir tadašnje JNA. Bilo mu je samo 15 godina. Tko je persona non grata u životu Denisa Gurlice? 

- Ja sam persona non grata. Kao prvo zbog toga što sam bio Hrvat '91., 15-godišnjak, zbog toga sam persona non grata. Civilna žrtva rata, imam psihičke probleme i još dodatne konotacije, objasnio je Denis Gurlica, autor zbirke pjesama.


Nakon što je preživio strašan zločin, u životu se, kaže, nosio s brojnim nepravdama. Ni pojam izbjeglica nije dobro primio, a nije lako živjeti ni s činjenicom da nitko nije odgovarao za zločine počinjene u Škabrnji.


- Po nekakvoj logici stvari, krivac bi trebao biti kažnjen. Ja sam i lani na televiziji govorio da ne mrzim nikoga i ne sudim nikome, po mom, Bog je viša instanca, njegova je zadnja, moje je da živim dalje, kaže.


U zbirci ima ljubavnih, socijalno angažiranih, filozofskih pjesama, no prevladava antiratna tematika. Dio je to, kaže autor, autoterapije.


- Mislim da je on na svoj način istjerao pravdu koju nije doživio u stvarnom životu, ali mislim da je zadovoljan, ima svoj život, diplomirao je, sretan je čovjek. Kažu da je patnja najbolji učitelj života, on to shvaća i puno je naučio od toga, istaknula je Julienne Bušić, recenzentica zbirke.  Denis Gurlica imao je samo 15 godina kada je pukom srećom bio jedini preživjeli iz zloglasnog podruma u Škabrnji. Tim je veće značenje njegovih pjesama.


- Njegove pjesme su prelijepe. On je u tim pjesmama suočio se s istinom, nikoga nije apostrofirao, govorio je samo o svom doživljaju osobne tragedije, kazala je profesorica Marija Obad, također recenzentica. To mogu samo veliki i oni shvaćaju, kako poručuje profesorica Obad, da život nije pjesma, ali su pjesme život!.

 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!