16:34 / 18.05.2020.

Autor: Karmen Šore/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Pervanova ‘Tajna kipova Ivana Meštrovića’

-

-

Foto: - / -

Jedan od naših najboljih fotografa Ivo Pervan obilazi i fotografira Hrvatsku - paralelna je to Hrvatska, kaže on, izolirana i skrivena od svijeta. To, nešto skriveno, pronašao je Pervan i u remek-djelima Ivana Meštrovića.
Posljednjih godina jedan od naših najboljih fotografa Ivo Pervan obilazi i fotografira Hrvatsku, a fascinantno bogatstvo njezine prirode, kulturne baštine i ljudi snimio je na više od 14 tisuća fotografija.

Paralelna je to Hrvatska, kaže, kakvu ne vidimo u promidžbenim porukama i turističkim reklama, izolirana i skrivena od svijeta. To, nešto skriveno, pronašao je Pervan i u remek-djelima Ivana Meštrovića.

38 fotografija na velikom formatu spremno je za tiskanje. Dosad neviđeno, na taj način neotkriveno - zaprepastilo je struku, a kako onda ne bi i javnost koja bi, da nije Pervanove ideje i njegova umijeća, ostala uskraćeni za to otkriće.

Sve je počelo s kralježnicom Meštrovićeve skulpture 'Kontemplacija'. 58 godina nakon njegove smrti djelo tog velikana razvija se i dalje.

- Da bi čovjek mogao to obraditi potrebna su sva osjetila – morte opipati jagodicama prstiju, ja bih stisnuo oči i sve to pipao i onda sam shvatio da je to jedan veliki umjetnik koji je napravio na bijelom kamenu ispupčenja i udubljenja koja predstavljaju mišiće, kosti, ligamente, žile, a posao je čovjeka koji se bavi fotografijom da to prikaže publici, objašnjava Pervan.

Posebnom rasvjetom skulpturama poput one isklesane od znamenitog carrarskog kamena Ivo Pervan udahnuo je novi život.

- Ispitujući s difuznom rasvjetom pod određenim kutom dobio sam jednu novu veću kvalitetu pa danas se može jasno vidjeti potez svakog dlijeta, ističe Pervan.

Povjesničar umjetnosti Joško Belamarić iznio je podatak kako je veliki Rodin dolazio u Louvre proučavati skulpture, kasno navečer pod svjetlom voštanih svijeća.

- Na nešto slično došao je intuitivno i Ivo Pervan fotografirajući niz skulptura Ivana Meštrovića pri tomu otkrivajući čitav arhipelag, pokazujući u kojoj je mjeri veliki meštar bio sposoban pokazati puls krvotok titraj mišića ispod kamene kože svojih kipova, komentira Belamarić.

Belamarić dodaje da bi tu izložbu nazvao 'Tajni život kipova Ivana Meštrovića' jer ona može zaista biti senzacionalna.

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir napominje da je cilj da ta izložba bude putujuća.

- Jednostavno je prenosivo i s njom možemo cijeloj Hrvatskoj, a nadamo se i Europi, a ako bude sreće i cijelom svijetu, prikazati što nam je naš velikan Meštrović ostavio u nasljeđe, kaže ravnateljica Grčić Budimir.

A Ivan Meštrović ostavio nam je neprocjenjivo umjetničko i kulturno bogatstvo: Ja sam doduše puno toga u životu posnimio, puno bio po muzejima i crkvama i s ove dvije ruke dodirivao puno i svetih stvari… Meštrović je jedna priča za sebe, Meštrović je čudo i po mom dubokom uvjerenju od samih nas u Hrvatskoj nedovoljno priznat u odnosu na ono što on jest, zaključio je fotograf Ivo Pervan s kojim se družila ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!