Pet dana kulture i druženja na 8. festivalu 'Ja BiH'

03.10.2019.

15:54

Autor: HRT

default error photo
Svečano otvaranje Festivala održat će se danas u Muzeju Mimara, gdje će nastupiti fantastični glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem
'Sarajevo, ljubavi moja', ovim će duhom od danas do 11. listopada, (o)disati zagrebačka mjesta, Muzej Mimara, Kino Kinoteka, Napretkov kulturni centar, Galerija Bošnjačke nacionalne zajednice i drugi, koji će ugostiti raskošan kulturno-umjetnički program osmog izdanja festivala 'Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu', koji iz godine u godinu u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke 'duše' i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država.

Svečano otvaranje Festivala održat će se danas u Muzeju Mimara, gdje će nastupiti fantastični glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, koji će ujedno promovirati i svoj nosač zvuka 'Voyage', a pridružit će mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Drugog dana festivala, 8. listopada, u galeriji BNZ ZG očekuje nas otvorenje izložbe grafika istaknutog likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom 'Putovanja', a događanje će sevdalinkama začiniti višeglasni instrumentalni sastav ansambla 'Bosana'.

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmske poslastice, pa se u Kinu Kinoteka mogu pogledati 'najbolji od najboljih' recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih 'Dah' u režiji poznatog BiH glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade 'Srce Sarajeva' za najbolji kratkometražni film 2018., kao i od struke izuzetno hvaljene, trilersku dramu 'Pivac' u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox 'Intervju' Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i 'Majkino zlato' Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

Četvrti dan festivala izuzetno je raznolik; dok će se u Napretkovom kulturnom centru upriličiti otvorenje izložbe slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja novopečena umjetnička djela predstaviti devet odabranih umjetnika iz Hrvatske i BiH, nastalih tijekom umjetničkog likovnog simpozija Puls u Garevcu u Brodskoj Posavini, u Kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma 'Uže' redateljskog dvojca Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta, direktora dokumentarnog programa Aljazeera Balkans Seada Kreševljakovića. Vrhunac večeri je koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, kojem dugujemo brojne domaće evergrine, a ovim će posebnim nastupom proslaviti '50 godina umjetničke karijere'.

Završni dan festivala posvećen je 'malim ljudima koji čine velike stvari'. U Ininoj kući udruga Spajalica u 11 sati svoj će rad predstaviti Udruga Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata (pot)pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruga 'Kultura za sve', koja broji niz aktivnosti koje 'pomiču granice'.  U večernjim satima, u Kinu Kinoteka, prikazat će se dugometražni igrani film 'Dobar dan za posao' cijenjenog scenarista i redatelja Martina Turka, koji je prilagođen osobama s oštećenjem vida, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o razvoju i dometima projekta 'Kradeni ljudi'. Osmo festivalsko izdanje zatvorit će koncert uzbudljivog glazbenog dua 'La Papa', poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima - čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Ulaz na gotovo sva događanja je slobodan, a sve o programu možete pratiti na Facebook-stranici 'Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!