18:01 / 07.01.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Petrinja: evakuirano oko 400 umjetnina

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Petrinji se izvlače umjetnine iz stradalih objekata, među kojima je i umjetnička zbirka Krste Hegedušića - jedna od najvrjednijih u Hrvatskoj. Evakuirano je oko 400 umjetničkih djela, a akciju je pratila i ekipa Vijesti iz kulture.


Nakon što je ovih dana obavljen prvi pregled stradale kulturne i sakralne baštine u Sisačko-moslavačkoj županiji, Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Civilnom zaštitom organiziralo je evakuaciju mnogobrojnih umjetnina.

U Petrinji se izvlače umjetnine iz stradalih objekata, među kojima je i umjetnička zbirka Krste Hegedušića - jedna od najvrjednijih u Hrvatskoj. Evakuirano je oko 400 umjetničkih djela, a akciju je pratila i ekipa Vijesti iz kulture:


Galerija Krste Hegedušića i Hrvatski dom preko puta za Petrinjce su središte kulturnog života. Sada dijele istu sudbinu. Ulazak u njih opasan je za život, ali umjetničko blago mora van - pa i gotovo pola tone težak klavir, vrijedan oko milijun kuna.

- Imam grč, ali onaj pozitivni grč što se tiče izvlačenja, ali isto tako moram reći da me boli duša što ide iz ove zgrade, kaže Milan Herceg, ravnatelj POU Hrvatski dom Petrinja.

Djela Generalića, Lackovića, Kožarića dio su Zbirke hrvatskih likovnih umjetnika, smještene u potkrovlju zgrade i, zasigurno, najvrjednije umjetnine u rukama članova HGSS-a. U nemogućim ih uvjetima, dok tlo podrhtava, izvlače van.

- Malo smo tu riskirali, ali naša procjena na prvu je bila da bismo to mogli, ocjenjuje HGSS-ovac Mladen Veble.

Oko 400 umjetnina evakuirano je iz petrinjskog Hrvatskog doma, privremeno utočište bit će im Gradski muzej u Sisku, a još nitko ne želi govoriti o pojedinim oštećenjima na umjetničkim zbirkama.

- Napravit će se evidencija svih šteta što nam je važno za ukupnu procjenu kako bismo mogli onda ići prema Fondu solidarnosti po sredstva za obnovu, objašnjava Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

Petrinja je ostala bez svojeg kulturnog središta. Više sreće imao je sisački muzej čiji je središnji prostor, za razliku od nekih drugih, ostao sačuvan.

- Mi smo evakuirali vlastite zbirke i, naravno, osposobili prostor za primanje zbirki iz naših županija i gradova koji su također stradali tijekom potresa, napominje Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak.

Konzervatori, muzealci i građevinske tvrtke iz cijele Hrvatske nude pomoć.

- Svi smo svjesni da je to identitet i ovog kraja i ovih ljudi. To su vrelo vrijedne umjetnine. Bila bi neprocjenjiva šteta kad bi se to uništilo. Sretni smo da možemo pomoći i primjerice Hegedušića smjestiti na sigurnije mjesto, ističe Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori.

Talijanski ministar kulture ovaj vikend šalje svoje stručnjake osposobljene za ulazak u urušene zgrade koji će pomoći u spašavanju neprocjenjive kulturne i sakralne baštine.

Konzervatori: Nema kulturnog dobra ili baštine koji nisu stradali


Tijekom današnjega dana nastavlja se evakuacija ostale pokretne kulturne baštine. Većina sakralnih objekata pretrpjela je golema oštećenja, među njima i sisačka katedrala čiji se toranj zbog opasnosti od urušavanja uklanja.

Zatečeno stanje opisala je ravnateljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija u Sisku Ivana Miletić Čakširan:

- Sva baština je ili znatno ili potpuno oštećen. Dodatna se oštećenja svaki dan pojavljuju. Znatno su oštećena i sakralna kulturna dobra i javne zgrade i privatne kuće, koje su vrijedna povijesna baština – i u Sisku i Petrinji i na području Lekenika i Gline. Nema kulturnog dobra ili baštine na području Sisačko-moslavačke županije zahvaćenom potresom koji nisu stradali, procjenjuje Ivana Miletić Čakširan.

Ministarstvo kulture i medija
na Facebooku je jučer objavilo prve fotografije evakuacije umjetnina iz Galerije 'Krsto Hegedušić' uz najavu da su 'planovi za evakuaciju ostalih pokretnih kulturnih dobara su spremni, a s premještanjem će se započeti kada se za to steknu uvjeti i lokacije budu sigurne za pristup':


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!