15:36 / 10.10.2019.

Autor: D.I./V.M./HRT

Petrit Çeku otvara posljednje, 14. izdanje festivala Zagreb Kom

-

-

Foto: - / -

Na koncertu otvorenja posljednjeg izdanja Festivala komorne glazbe Zagreb Kom, najavljenom za večeras, Petrit Çeku donosi praizvedbu transkripcija poznatih Schubertovih 'Impromptua, D. 899, koju je sam napisao.
Na koncertu otvorenja posljednjeg izdanja Festivala komorne glazbe, koji se 14. godinu održava u Zagrebu, najavljenom za večeras, Petrit Çeku donosi praizvedbu transkripcija poznatih Schubertovih 'Impromptua', koju je sam napisao.

- Glazba Franza Schuberta proizvod je iznimnog majstorstva i nedokučive inspiracije. Ono što je mene kod Schuberta oduvijek intrigiralo je kako skladatelj uspijeva velike harmonijske događaje prikriti jednostavnim rješenjima, ostavljajući dojam da se ništa značajno nije dogodilo, poručio je Çeku.

Njega fascinira kako Schubertova glazba često djeluje skučeno te se doima kao jedan prilično ograničen, skoro klaustrofobičan prostor, no čini mu se kao da je sva djela zamislio za gitaru, ali skladao za instrumente šireg dijapazona.

Organizatori festivala posebno ističu i nastup izvanredne pijanistice Ewe Kupiec, koja je nastupila i na lanjskom izdanju festivala. Novine 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' opisuju sviranje Ewe Kupiec kao 'izniman je spoj temperamenta, besprijekorne tehnike, kreativnih mogućnosti te potpunog prožimanja glazbene teksture, protkane najvećom mogućom transparentnošću i ništa manje impresivnom bogatstvom tonskih boja. Njezino sviranje je briljantno, a ipak skromno, dočarava gustu i punu atmosferu, lišenu nepotrebne virtuozne razmetljivosti'.

Detalje o festivalu i svojim nastupima na posljednjem Zagreb Komu u emisiji Kultura s nogu otkrio je slavni gitaristički virtuoz Petrit Çeku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!