10:42 / 19.03.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

PFF: Vidačković poziva filmaše na dijalog

Zlatko Vidačković

Zlatko Vidačković

Foto: - / -

Nakon što je Zlatku Vidačkoviću povjeren novi mandat ravnatelja Pulskog filmkog festivala, odluci se usprotivilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja, no s time se ne slažu svi filmaši. Vidačković je, pak, redatelje pozvao na dijalog.
Nakon što je Zlatku Vidačkoviću povjeren novi dvogodišnji mandat umjetničkog ravnatelja Pulskog filmkog festivala (PFF), Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) taj je potez ocijenilo kao "još jednu odluku suprotnu stajalištu filmske struke".

Ipak, s time se ne slažu svi filmaši, a Vidačković je, pak, redatelje pozvao na dijalog.

U oštrom tonu redatelji su najavili povlačenje svog predstavnika u Festivalskom vijeću PFF-a te odnošenje njihove prestižne nagrade 'Fabijan Šovagović' na neki drugi nacionalni festival.

HRT-u predstavnici DHFR-a nisu htjeli davati izjave, a poziv Zlatka Vidačkovića da problem riješe za stolom načelno su prihvatili.

- Mi ćemo krajem tjedna razgovarati, ja sam otvoren za sve principijelne i konstruktivne prijedloge za dobrobit hrvatske kinematografije, a mislim da je programska koncepcija s kojom sam ja izabran na javnom natječaju kompatibilna s ovim točkama koje je HDFR istaknulo u svojem priopćenju, poručio je umjetnički ravnatelj PFF-a Zlatko Vidačković.
Redatelji protiv Vidačkovića na čelu PFF-a Kako ističe filmski kritičar Dean Sinovčić, razloge redateljskog bunta valja tražiti u tome što nije prošao njihov favorit Hrvoje Hribar.

- Na kraju je odabran Vidačković, a, budući da kandidat kojeg je HDFR podržavalo nije pobijedio, oni su u tom trenutku razočarani objavili jedan proglas u kojem tvrde da će na neki način bojkotirati Pulu, komentira Sinovčić.

S druge strane, uspješni nezavisni producent Jozo Patljak, iza kojeg su hitovi poput 'Finih mrtvih djevojaka', 'Te divne splitske noći' i 'Josefa', kaže da postoje uspješni filmaši i izvan strukovnih udruga, a njih ne štiti nitko.

- Pula je zapravo jedino mjesto gdje mi možemo vidjeti nezavisni film. U HAVC-u više od deset godina ne možete dobiti ni jednu kunu za nezavisni film, a tamo se trenutačno izrađuje novi pravilnik u kojem se i dalje ne spominje kao takav, a vidljivo je na Puli da ga ima, bilo je 5 filmova u glavnom programu što je vrlo značajan broj, napominje Jozo Patljak.

Iz svega navedenog jasno je da je ovo samo uvertira u borbu za čelnu poziciju u HAVC-u gdje bi redatelji željeli vidjeti nekoga tko bi im više odgovarao od Daniela Rafaelića koji je nedavno podnio ostavku.

Vrlo je važno i u dogovoru pronaći jasnu viziju kako na Pulskom filmskom festivalu dati svim autorima primjeren prostor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!