14:44 / 26.11.2020.

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Piano3: festival najboljih hrvatskih pijanista

-

-

Foto: - / -

Pod umjetničkom palicom istaknutog pijanista i glazbenog pedagoga Srđana Filipa Čaldarovića u zagrebačkom se Hrvatskom glazbenom zavodu ovih dana održava prvi glazbeni festival 'Piano3', posvećen najvećim hrvatskim virtuozima za klavirom.
Pod umjetničkom palicom istaknutog pijanista i glazbenog pedagoga Srđana Filipa Čaldarovića u zagrebačkom se Hrvatskom glazbenom zavodu ovih dana održava prvi glazbeni festival 'Piano3', posvećen najvećim hrvatskim virtuozima za klavirom. Neki od najboljih hrvatskih virtuoza za klavirom - Lana Genc, Karlo Ivančić i Lovre Marušić – ovih dana pokazuju talent koji su već prihvatile i svjetske pozornice.

- Čovjeku je posebice toplo oko srca kad nastupa tamo otkuda je. Zagrebačka publika je predivna publika, s njom imam jako puno iskustva, a mislim da svakom umjetniku svaki nastup u ova pandemijska vremena puno znači, ističe Lana Genc.

Lanu prati zavidan međunarodni uspjeh još od 17. godine kad je održala prvu turneju u Japanu, a sad joj je pripala čast otvoriti festival u četvrtak. Organizator ističe potrebu publike za ovakvim probranim sadržajem.

- Postojao je jedan odličan ciklus koji se zvao Piano Fortissimo, koji se odigravao u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Tu su nastupali mnogi naši pijanisti i bio je iznimno dobro posjećen, publika je hrlila na koncerte. Bio je to veliki entuzijazam, međutim, godinama se to smanjivalo i ciklus se na kraju ugasio i nestao. Moja glavna ideja je bila da okupim najbolje hrvatske pijaniste, objašnjava pijanist i glazbeni pedagog Srđan Filip Čaldarović.

Lovre Marušić, vlasnik niza eminentnih međunarodnih priznanja, već ima svoj jedinstveni potpis - hrabre i zrele interpretacije, a festival će zatvoriti njegov vatromet uz temperamentne španjolske melodije.

- Mislim da je glazba prije svega jedna intimna i intuitivna poruka. Naravno, sam zvuk je glavni izvor informacije, međutim, drugi dio mog solističkog recitala je vezan za Španjolsku. Na primjer, za Joaquína Rodriga malo tko zna - bio je slijepi pijanist i skladao je fantastičnu klavirsku glazbu prije svega, ističe Lovre Marušić.

Ovaj prvi Piano3 festival tek dolazi pred publiku, a baš o njoj ovisi njegova budućnost jer pijanističkih virtuoza ova zemlja već ima. Provjeriti to možete od četvrtka do subote u Hrvatskom glazbenom zavodu - uživo ili na Youtube kanalu.

Prije koncerata, kažu pijanisti, dobili su mnogo teži zadatak – stati pred kamere Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!