15:18 / 17.09.2018.

Autor: V.M./T.Dž.Š./HRT

'Pijani' u Gavelli: priča o svima nama

Vito Taufer

Vito Taufer

Foto: - / -

Premijerom predstave 'Pijani' u režiji Vite Taufera počela je nova sezona zagrebačkoga kazališta Gavella.
Premijerom predstave 'Pijani' u režiji Vite Taufera počela je nova sezona zagrebačkoga kazališta Gavella.

Pijanstvo kao koncept, metafora i stanje - stanje zbunjenosti, dezorijentiranosti, straha. Takvo je pijanstvo od glumaca tražio redatelj Taufer koji je postavio dramu ruskog dramatičara Ivana Viripajeva.

No to nije o četrnaest pijanih osoba. Pijanstvo je ovdje samo sredstvo pomoću kojeg veliki slovenski redatelj želi ispričati priču o svima nama.

Alkohol i pijanstvo samo podcrtavaju istinu koja je u nama – oslobađa nas, otvara vrata… Tako da se u predstavi govori o temeljnim krizama čovjeka danas,  objašnjava redatelj Vito Taufer.

Četrnaest likova, mahom bogatih bankara, dokonih menadžera i prezaposlenih direktora, u ekstremnim situacijama pijanstva izgovaraju ono potisnuto, ponekad suludo, a ponekad brutalno iskreno.

Pijanstvo je zapravo bilo najteže glumački pronaći jer je pijanstvo na neku način metaforičko, a opet stvarno. Ne može se igrati bez pijanstva jer predstava ne funkcionira ako radite nekakav psihološki realizam u smislu ilustriranja pijanstva,  napominje glumac Ozren Grabarić koji tumači ulogu Marka.

U Viripajevu tekstu likovi su šturo opisani jer on ostavlja prostor glumcu i naravno redatelju da u njih upiše dio vlastitosti.

Naprasni sastanci i rastanci, iznenadni izljevi ljubavi, priznavanje nevjere - sve to začinjeno odličnom glumom i vrlo uspjelim humorom ovoj predstavi daju dobar temelj za uspješan kazališni život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!