11:27 / 19.03.2020.

Autor: Renata Ostović/Davor Lončarić/Vijesti iz kulture/Radio Osijek/V.M./HRT

Pijanist Krasnitski pred praznom dvoranom - uz prijenos na Radio Osijeku

-

-

Foto: - / -

U velikom studiju Radio Osijeka u utorak je nastupio pijanist Konstantin Krasnitski. U publici je bilo tek nekoliko slušatelja, no zato su svi ljubitelji glazbe mogli koncert pratiti izravno u programu i na društvenim mrežama Radio Osijeka.
U velikom studiju HRT - Radio Osijeka u utorak je održan prvi od pet pijanističkih koncerata u sklopu ciklusa Sedam oktava.

Nastupio je pijanist Konstantin Krasnitski, a u publici je bilo tek nekoliko slušatelja s pozivnicima, no zato su svi ljubitelji klasične glazbe mogli koncert pratiti izravno u programu i na društvenim mrežama Radio Osijeka.

Koncertni ciklus ‘Sedam oktava’ organiziraju Kulturni centar Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku uz partnerstvo s Radio Osijekom, a poznati bjelorusko-hrvatski pijanist Konstantin Krasnitsky na premijernom koncertu je izveo glazbu Haydna, Liszta, Bartoka i Bobića.

- Novi koncertni ciklus u fokus stavlja glasovir – te s nizom izvrsnih hrvatskih i inozemnih gostiju želi ponuditi jedan redoviti program, istaknuo je ravnatelj Kulturnoga centra Osijek Ivan Kristijan Majić.

Ciklus se biti realiziran u velikom studiju Radio Osijeka u Šamačkoj ulici jer HRT u svom studiju na Radio Osijeku posjeduje vrhunski glasovir, a sam studio izvrsna je lokacija za ovaj ciklus.

Koncept ciklusa je održati sedam koncerata priznatih pijanista u sezoni, ali i dati prostor mladim i talentiranim glazbenicima da nastupe. Za sada su, osim koncerta Konstantina Krasnitskog, dogovoreni nastupi pijanista Gorana Filipeca i Sanje Drakulić iz Hrvatske te Anne Kijanowske iz Poljske i Gerde Struhal iz Austrije u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.

Konstantin Krasnitski je apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) ‘Svetislav Stančič’ u Zagrebu 1999. Godine.

Na III. Međunarodnom pijanističkom natjecanju ‘S.V.Rahmanjinov’ u Moskvi 2002. godine  osvojio je 4. nagradu i zvanje lauteata. Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine.

Rođen u gradu Minsku u obitelji profesionalnih glazbenika, prvu poduku iz klavira primio je od majke pijanistice Valentine Krasnitskaje. U dobi od 5 godina primljen je u Srednju specijalnu glazbenu školu  za talentiranu  i nadarenu djecu u razred profesora Jevgenija Puksta.

Nakon uspješnog završetka nastavio se školovati na Bjeloruskoj državnoj muzičkoj akademiji u razredu priznatog profesora Vladimira Nehaenka.

Veliki utjecaj na mladog Konstantina imalo je njegovo poznanstvo s priznatim ruskim pijanistom, profesorom Moskovske, Trossingenske i Varšavske muzičke akademije Viktorom Karpovičem Meržanovom, kod kojeg se Konstantin usavršavao tijekom sedam godina.

Na Bjeloruskoj državnoj akademiji Konstantin Krasnitski stekao je naziv ‘magistra umjetnosti’ gdje je od 1999. godine nastavio djelovati kao pedagog.

Koncert je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!