12:12 / 15.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Pijanistička zvijezda Martha Argerich uživo i online u Lisinskom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novu sezonu ciklusa Lisinski subotom otvorit će 3. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gostovanje proslavljene argentinsko-švicarske pijanistice, "neokrunjene kraljice glasovira" Marthe Argerich.
Novu sezonu ciklusa Lisinski subotom otvorit će 3. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gostovanje proslavljene argentinsko-švicarske pijanistice, "neokrunjene kraljice glasovira" Marthe Argerich, čiji će koncert publika moći pratiti i uživo i online.

Martha Argerich
blistava je pijanistička zvijezda čije gostovanje na samom početku nove, iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom predstavlja jedinstveni događaj godine, ističu iz Lisinskog.

Debitirala je kao osmogodišnjakinja, svirajući Beethovenov Prvi glasovirski koncert u c-molu op. 15. Selidbom iz rodne Argentine u Europu 1955. godine nastavlja školovanje kod Friedricha Gulde, a potom se usavršava kod Artura Benedettija Michelangelija, Stefana Askenasea i Nikite Magaloffa.

Zahvaljujući vrhunskoj pijanističkoj tehnici često su je uspoređivali s Vladimirom Horowitzom, zbog čega su brojne diskografske kuće, kao što su EMI, Sony, Philips, Teldec, Deutsche Grammophon, s oduševljenjem surađivale s njom, uvrštavajući je među najveće pijanističke virtuoze u povijesti klasične glazbene diskografije.

Mnoga od objavljenih izdanja nagrađena su važnim diskografskim i glazbenim nagradama, među kojima su i tri Grammyja. Martha Argerich također je dobitnica mnogih počasnih titula i nagrada, te nositeljica Reda izlazećeg sunca kojim ju je odlikovao japanski car.

U intervjuima je često isticala da se osjeća osamljeno svirajući recitale pa je od početka osamdesetih godina 20. stoljeća najčešće nastupala s orkestrima ili u komornim sastavima sa svojim prijateljima pijanistima Nelsonom Freireom i Alexandrom Rabinovitchem, violinistom Gidonom Kremerom i Mischom Maiskim.

Proslavljena pijanistica i neokrunjena kraljica glasovira, Martha Argerich na pozornicu se najveće hrvatske kuće glazbe vraća nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja. U Lisinskom je posljednji put održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje.

Ovaj puta, uz Marthu će 3. studenog na pozornici Lisinskog nastupiti vrsna mlada grčka pijanistica Theodosia Ntokou s kojom će svirati Concertino za dva glasovira u a-molu, op. 94 Dmitrija Šostakoviča. U izvedbama glasovirskih kvinteta Zygmunta Noskowskog i Roberta Schumanna kao i Karnevala životinja, Saint-Saënsove suite, pridružit ćeim se ansambli milanske Scale, Quartetto d'archi della Scala i Solisti della Scala, kao i Marthina kći Annie Dutoit-Argerich, kao pripovjedačica.

- Tako sjajan početak sezone s osebujnom, karizmatičnom, jedinstvenom i neponovljivom Marthom Argerich mogli smo samo sanjati... samo Lisinski lijepe snove pretvara u javu, poručuju iz Lisinskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!