Tambure, dukati i gizdavi konji

19.09.2021.

20:58

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Pjesma, tambure, dukati i gizdavi konji

Pjesma, tambure, dukati i gizdavi konji

Foto: Dnevnik / HRT

Vinkovačke jeseni odavno su prešle uske zavičajne granice i počele povezivati sve ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje. Svečanim mimohodom i revijom konjskih zaprega - spušten je zastor 56. izdanja. 

Sve dok sunce Slavoniju grije - pjevat će se u ravnici pjesme najljepše. Nošnje naših pradjedova - pravo su kulturno blago. U svojoj raznolikosti svjedoče bogatu hrvatsku baštinu - koju su po 56. put ponosno predstavili čuvari tradicije.

- Jeseni su za nas najradosnije doba u godini za nas folkloraše, rekao je Vinko Babić, Gradište.

- Bogdanovačka nošnja, stara je sigurno preko sto godina, tako da mogu reći, vrlo teška, zahtjevna za nositi, ali ponosna što ju mogu danas nositi, naglasila je Dora Čikanović, Bogdanovci.

- Imaju li Vukovarci starih nošnji?

- Imamo nešto što smo dobili i restaurirali, ali nažalost naše nošnje su za vrijeme rata uništene, ali vidite- nismo klonuli duhom, obnovili smo fundus i ljepši smo no ikada, poručio je Mario Lozančić iz Vukovara.

Ulice Vinkovaca ovog su jutra krasili dukati, pjesma, tambure i gizdavi konji - šlinganim ruhom okićeni.

- Atmosfera fantastična i stvarno nam puno ovo sve skupa znači, doslovno - veoma puno, dodao je Jerko Jakšić iz Trogira.

- Imam 63 godine, a krenuo sam od sedme godine kad su me moji mama i tata spremali u narodnu nošnju, istaknuo je Branko Brkić, Đeletovci.

Predstavilo se šezdeset kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i dijaspore - pedesetak jahača i 25 konjskih zaprega - više od tri tisuće sudionika ponosno je pokazalo kako se voli i cijeni nasljeđe predaka. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!