15:55 / 17.03.2019.

Autor: Željka Lopac Purković/HRT

Plastična noćna mora u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci

-

-

Foto: - / -

Izložba je to Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita.
Odgovore na pitanja - Kako mora izgledaju ispod površine? Što se sve u njima krije? Kakav utjecaj na morski ekosustav odstavlja čovjek? te zašto ima toliko plastika u oceanima i koji su utjecaji na ljude? - daje izložba Plastična noćna mora ili Plastikamente koja je otvorena u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci. Izložba je to Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita.

- Naše more je dosta zagađeno. Prvenstveno time što je Jadransko more dosta malo, plitko more. Zatvoreno more. Zbog toga je puno ugroženije od nekih većih mora. Baš zato je bitno nama osvjestiti problem o otpadu u moru, budući da nemamo još učinkovit sustav gospodarenja otpadom na kopnu, a 80 % otpada u moru završi baš zbog toga, ističe Miranda Šimac iz splitske udruge Sunce.

Često nismo svjesni koliko je plastike oko nas, pa posjetitelji izložbe, koja je već bila u Splitu i Zadru, budu iznenađeni.

Količina plastike koja ulazi u mora već je postigla alarmantne razmjere i predstavlja globalni problem, koji pogađa svjetske oceane, a osobito mala mora. Naime, svakoga dana najmanje 13 000 tona plastike završi u oceanima, što odgovara težini od 82 plavetna kita.

Plastični materijali pružaju mnogo koristi u svakodnevnom životu, ali vrlo je važno smanjiti njihovu upotrebu. Poneki predmeti koje svakodnevno koristimo, imaju posebno loš utjecaj na prirodu - koristimo ih nekoliko minuta, ali treba proći desetke do stotine godina da bi se razgradili, a još uvijek ne znamo koliko će dugo trebati da bi u potpunosti nestali.

- Ovo je europski projekt skraćenog naziva ml- repair. Radi se o morskom otpadu u suradnji s Italijom koja je nositelj ovog projekta. To je Sveučilište u Venecijii imaju također partnera u Italiji. To je njihov institut za zaštitu okoliša i istraživanje Mare mosa, ističe Šimac. S Hrvatske strane tu je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Javna ustanova Rera i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita koja je i postavila ovu izložbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!