15:16 / 06.12.2019.

Autor: HRT

"Plati i nosi" - prodajna izložba studentskih radova u Domu HDLU

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj je da mladi umjetnici razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici, te da se pripreme za tržište
Prodajna izložba radova studenata likovnih akademija "Plati i nosi", koja će se održati od 17. do 22. prosinca u Galeriji Bačva Doma HDLU, donosi u svom ovogodišnjem, drugom izdanju radove sedamdesetak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

- Cilj projekta je mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici i pripreme za tržište na kojem će pokazati svoj talent i uspješnost, ističu iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koje organizira izložbu uz Hrvatsku poštansku banku i Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Najavljuju kako će posjetitelji imati priliku upoznati mladu, suvremenu umjetničku scenu Hrvatske i po iznimno prihvatljivim cijenama kupiti kvalitetne umjetničke radove, a i ove će godine stručni žiri odabrati najbolja umjetnička djela.

Tomislav Buntak, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik HDLU rekao je kako takvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti.

Po riječima dekanice riječke Akademije Letricije Linardić, taj jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu, a oboje je jako važno.

- Umjetnicima je potrebno pozitivno okružje u kojem će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje, dodala je.

Organizatori podsjećaju kako je taj projekt inspiriran uspješnim formatom tradicionalne izložbe zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Cash&Carry te dodaju da o njegovom uspjehu govori i podatak o 400 prodanih radova u vrijednosti 350 tisuća kuna te brojne prilike koje su se otvorile sudionicima nakon izložbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!