16:22 / 19.05.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/S.M/HRT

Plesači još uvijek ne smiju početi s radom

-

-

Foto: - / -

Otvorili su se bazeni, teretane, dopušteni su treninzi. No, čini se da je netko sasvim zaboravio na plesne udruge, klubove i studije.
Otvorili su se bazeni, teretane, a dopušteni su i treninzi. No čini se da je netko sasvim zaboravio na plesne udruge, klubove i studije. Našli su se u apsurdnoj situaciji jer još ne smiju početi raditi, a istovremeno im se odbija dati potpore za očuvanje radnih mjesta. Kako bi riješili problem, pokrenuta je Plesna inicijativa Hrvatske.

Dvorane diljem Hrvatske i dalje su prazne, a 15.000 djece i mladih i dalje su bez plesa. Pored toga, nekoliko stotina ljudi ostat će bez posla, ne dopusti li se plesnim udrugama uskoro nastavak rada ili barem odobre državne potpore.

- Mi smo udruge i to je jedini način da se legalno registriramo za ovakav rad s djecom. Dakle, oni nisu izdali mjere za očuvanje gospodarskih djelatnosti. To su mjere za očuvanje radnih mjesta. Udruge kao i svi drugi, i obrti i firme, jednako tako imaju radna mjesta za koja isplaćuju doprinose i sva davanja državi, kao i svi ostali. Tu je negdje došlo do kratkog spoja, kazala je Katarina Botica iz Plesnog studija Clique.

Sinjske mažoretkinje kojima je, kažu, pogreškom isplaćena potpora za dvoje zaposlenih, sada taj iznos u roku od osam dana moraju vratiti. A prihod niotkud ne stiže.

Vangel Likuševski iz Plesnog studija DNF kazao je da se plaće nažalost ne mogu podijeliti.

- Zadovoljni smo kad radimo. Imamo članarine koje nas financiraju, ali sad trenutno nemamo ničega. Stiže nam ljeto, a naši prihodi koji bi ponekad bili nevezano za članarine su naši plesni nastupi i sad toga isto nemamo, kazao je Likuševski.

Pisali su svima - stožerima, gradovima, županijama, zastupnicima. Plesači iz cijele Hrvatske nastupaju zajedno.

Ines Mamić iz Plesnog studija DanceBox istaknula je da je provedena anonimna anketa na temelju čijih su rezultata došli do poražavajućih brojki za hrvatsko društvo i državu.

- Gotovo 400 plesača, odnosno 400 zaposlenih u našoj djelatnosti, ostat će ili je već ostalo bez posla. Da ne govorimo da je tu uključeno blizu 15.000 djece, mladih i odraslih koji će ostati bez svojih aktivnosti, kazala je Mamić.

Plesne udruge i studiji pitaju se kako to da teretane i sportski klubovi mogu raditi, a oni pak ne mogu. Nije im jasno i zašto pjevači koji pune velike dvorane imaju pravo na državne potpore, a oni koji u maloj dvorani poučavaju djecu nemaju ni kune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!