16:29 / 07.01.2021.

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Plesna 2020. – dobra godina, unatoč svemu

'Kill B.'

'Kill B.'

Foto: - / -

Zbog pandemije i potresa prošle su godine mnogi kulturni događaji bili otkazani ili odgađani. Tako je bilo i s raznim plesnim centrima i studijima diljem zemlje. No, ipak se nešto događalo.
Zbog pandemije i potresa prošle su godine mnogi kulturni događaji bili otkazani ili odgađani. Tako je bilo i s raznim plesnim centrima i studijima diljem zemlje. No, ipak se nešto događalo.

Mateja Bilosnić
, mlada koreografkinja iz Zadra dobitnica je Nagrade Hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje u predstavi 'Gozd', u izvođenju Zadarskog plesnog ansambla.

Plesnu dramu u dva čina nadahnutu tradicijom, ritualima, načinima razumijevanja plesa u povijesti, mogli smo vidjeti u Zagrebačkom plesnom centru. Koreografkinja traži nadahnuće u fotografijama i dostupnim video materijalima.

- Gozd je šuma, neko naše mjesto inspiracije i kreacije. Predstava je drama u dva čina koja tematizira vrijeme, prolaznost i smrtnost. Inspiraciju smo najviše crpile iz ritualnosti, tradicije, osobne i kolektivne povijesti, a ponajviše iz vizualnih prikaza plesa koje smo pronašli na ostacima vaza, freskama i slično. Pokušale smo kreirati neki naš ritual u 21. stoljeću inspiriran ritualima koji su se već dogodili, istaknula je Bilosnić.Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi 'Podivljalo', autorica Sonje Pregrad i Ane Kreitmeyer, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu dobila Ana Vnučec za ulogu u predstavi 'Conversation pieces' Studija za suvremeni ples koja je nastala u koprodukciji sa Zavodom Mirabelka, Zagrebačkim plesnim centrom i Tjednom suvremenoga plesa.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Marin Lemić u predstavi 'Transformers1', a nastavak, 'Transformers 2', izveli su Ida Jolić i Marin Lemić također u Zagrebačkom plesnom centru. Marin Lemić je uz internacionalnu ekipu i našu Eleonoru Vrdoljak, plesao u još jednoj predstavi izvedenoj u Zagrebačkom plesnom centru.Istraživanjem tijela do plesnog materijala


To je komad 'Body shots', koreografkinje Rafaële Giovanola, nastao u koprodukciji sa Zagrebačkim plesnim centrom i njemačkim Coocon dance production, te kazalištem Darmstadt.

- Uvijek započinjemo istraživanjem i dopuštamo tijelu da nas dovede do materijala koji kasnije koristimo. Ovdje nastavljamo rad iz prvog dijela u kojem smo se bavili osjetom i komunikacijom kože na tijelu, rekla je koreografkinja Rafaële Giovanola.Komunikaciju s tijelom uspostavlja Žak Valenta plesač, koreograf, autor, član slavnog riječkog Trafika u predstavi 'Situacija u tijelu - no more body', izvedenoj u Močvari u Zagrebu.

Predstava tematizira materijalnost i nematerijalnost, a autor poseže za citatima poput filma 'Nebo nad Berlinom' Wima Wendersa. Paradigma koreografija, ples, tjelesnost pokret, oduvijek je bila u fokusu autora ali i Trafika. Rad se sastoji od širokog spektra situacija koje uključuju, ali i isključuju tijelo kao medij izvedbe.

- Cijelo vrijeme smo negdje između plesa, mime, vizualnog kazališta, fizičkog kazališta, dramskog kazališta, teksta... Već od samog početka Trafika stalno pokušavam otvoriti sve alate koji su nam dostupni u izvedbi, ističe Valenta.Rezidencijalni projekti u Zagrebačkom plesnom centru


Značajan broj premijernih izvedbi u Zagrebačkom plesnom centru u studenom i prosincu nastavili su rezidencijalni projekti 'Skupa' Petre Hrašćanec i grupe mladih plesačica koje su završile ili još studiraju ples na odsjeku za suvremeni ples dramske akademije u Zagrebu, a 'Kill.B' Mije Zalukar i Brune Isakovića dobio je pokaznu izvedbu 'Bill is dead.

'20/20' Zrinke Lukčec -Kiko govori, pak, o dekadenciji jednog vremena; i dok su se propasti tradicionalnih vrijednosti 1920. očitovale u oslobađanju tijela godina 2020. čini sve da to tijelo sarije i zatvori. Život danas postaje virtualan.

U programu Koreoprostora Zagrebačkog plesnog centra nastaju i projekti 'Utopija' Martine Granić koja govori nametanju strahova i žudnje ženi koja tu ulogu odbija tražeći izlaz u drugim vrijednostima.

- Postavlja se pitanje što je utopija – je li to osjećanje neke šire kolektivne svijesti ili je prepoznavanje vlastite intuicije. Što se tiče arhaičnog aspekta, to je kretanje što je meni često inspiracija, objašnjava Martina Granić.U istom programu nastala je predstava 'Stvari su takve kakve jesu' koreografkinje Eni Vesović u drugom dijelu buduće trilogije 'Stvari ipak nisu takve kakve jesu'. Predstava se bavi istinitošću trenutka kojeg smo zapamtili. Dok smo u prvom dijelu ustanovili da ti trenuci postoje, u drugom ispitujemo jesu li sjećanja identična.

'Gilgameš' Filipe Bavčević koprodukcijski projekt Zagrebačkog plesnog centra i Tjedna suvremenog plesa izveden je u Trešnji i predstavio plesačku i dramaturšku zrelost autorice.

50 godina umjetničke karijere Mirjane Preis

I na samom kraju godine Zagrebački plesni centar ugostio je jednu iznimnu plesnu umjetnicu i koreografkinju, Mirjanu Preis. Pedeset godina svoje karijere Mirjana Preis je obilježila, a kako drukčije nego plesom.

- Jako mi je drago jer vidim da je to bio jedan lijepi dio mog života. Nakon što sam završila fakultet, moj pokojni otac uvijek me pitao kad ću nešto stvarno raditi, a ja sam stvarno radila to što sam radila, kaže Mirjana Preis.

Mirjani i svim plesačima, plesnim umjetnicima, želimo naravno, uspješnu i plesnu novu godinu bez produkcijskih zastoja, uz dobro financiranje.

Pet premijera u prosincu


U prosincu je samo u Zagrebačkom plesnom centru izvedeno 5 premijernih naslova, a u, po svemu izazovnoj 2020, bilo je 15 premijernih naslova i 76 izvedbi. Dobra godina rekli bismo optimistično.

I na kraju u Zagrebačkom plesnom centru svoje je mjesto našla predstava 'Mjesto'. Metafora je to koja ispituje je li ovo je mjesto za ples. Činjenica je da tu ples postaje vidljiviji pa ples konačno ima svoje mjesto.

Pogledajte osvrt na plesnu 2020. emitiran u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!