13:20 / 01.06.2021.

Autor: Hina/V.M.

Plesna intervencija slavnog Baleta Preljocaj ispred HNK-a Zagreb

Balet Preljocaj

Balet Preljocaj

Foto: HNK Zagreb / promo

Skupina Urbane grupe plesne intervencije (G.U.I.D.) otvorit će u petak, 4. lipnja, na otvorenoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske baletni dio programa Festivala Ljetne večeri HNK-a Zagreb s plesnim projektom ulomaka iz repertoara Angelina Preljocaja.

Urbana grupa plesne intervencije (G.U.I.D.) koprodukcijski je projekt HNK-a Zagreb i Francuskog instituta u Hrvatskoj s Baletom Preljocaj, a označit će posebno izdanje Neočekivanog rendez-vousa Francuskog instituta u Hrvatskoj povodom njegove stote obljetnice, najavio je HNK.


Prvi nastup održat će se u petak, 4. lipnja, u 18 sati na pozornici ispred kazališta. G.U.I.D. - Groupe Urbain d'Intervention Dansée/Urbana grupa plesne intervencije nastupa s ulomcima iz koreografija Angelina Preljocaja.


- Plesači odabrani za ovaj projekt iznimni su poznavatelji Preljocajevih koreografskih metoda i sjajno interpretiraju ne samo djela ovog koreografa, nego i njegovu težnju da se približi publici. Ulomci djela otkrivaju glavnu karakteristiku Preljocajeva stila i njegovo zahtjevno koreografsko pismo, jasnoću i formalnu inventivnost njegovih koreografija koje su uvijek napravljene u želji da ples bude ponuđen svima, ističe se u najavi.

Plesači pozvani u sklopu međunarodne suradnje s Francuskim institutom u Hrvatskoj i HNK-om u Zagrebu su Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson. Plešu i Angela Alcantara, Alice Comelli, Solene Herault, Bastien Gache, Alfredo Gottardi, Baptiste Martinez.


Tanović i Jackson boravili su od 19. travnja do 29. svibnja na rezidencijalnom boravku u Pavillon Noir Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu u Francuskoj, pridružujući se tako šestorici plesača iz Baleta Preljocaj i zajedno formirajući G.U.I.D. s namjerom da idu ususret publici kako bi u vanjskim javnim prostorima predstavili ulomke iz repertoara djela koreografa Angelina Preljocaja.


Nakon nekoliko nastupa u Francuskoj od 17. do 29. svibnja, osam plesača boravit će i u Hrvatskoj od 3. do 8. lipnja kako bi zajedno plesali i predstavili ovaj projekt hrvatskoj publici.


Na programu su nastupi u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske ispred zagrebačkog HNK u okviru Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu, na Europskom trgu, u parku Maksimir za europske dane u okviru projekta Rendez-vous aux jardins, u školama, kao i jedan dan susreta sa stanovnicima Petrinje i Siska.

Suradnja s Baletom Preljocaj i zagrebačkim HNK započela je 2014. godine baletom Les Nuits te se nastavila premijernom izvedbom dviju koreografija 2019. godine Angelina Preljocaja, Annonciation i La Stravaganza.


Program je realiziran uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!