11:29 / 21.05.2018.

Autor: V.M./M.Nj./Hina/HRT

Plesni festival Platforma HR i u neiskorištenim prostorima Ilice

Tamara Curić

Tamara Curić

Foto: - / -

Okupljanjem plesača na plesnom pikniku na Rokovom perivoju u subotu je počelo 19. izdanje Platforme HR - najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, koji će do 26. svibnja tematizirati trajne probleme plesne scene s prostorom za rad.
Okupljanjem plesača na plesnom pikniku na Rokovom perivoju u subotu je u Zagrebu počelo 19. izdanje Platforme HR - najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, koji će do 26. svibnja tematizirati trajne probleme plesne scene s prostorom za rad.

Tjedan posvećen plesu u svim njegovim oblicima i plesnoj umjetnosti okupio je plesne umjetnike, koreografe, plesače, autore i publiku, koji kroz različite sadržaje, strukture i formate, razmjenjuju svoja znanja, iskustva i razmišljanja o plesu i samoj sceni.

S obzirom na trajne probleme plesne scene s prostorom za rad, ove je godine naglasak stavljen na upoznavanje, senzibiliziranje i educiranje šire kulturne i društvene zajednice o toj temi. Stoga je uspostavljena suradnja s projektom QART koji se održava uzduž Ilice, ukazujući na problem neiskorištenih poslovnih, proizvodnih, javnih prostora u toj frekventnoj ulici.
Napušteni prostori u Ilici ponovno žive Suradnja Platforme HR s projektom QART ostvaruje se tako da akteri plesne scene ulaze u nekolicinu neiskorištenih i devastiranih prostora u zagrebačkoj Ilici, interveniraju u prostoru svojim tijelima, pokretom, glasom te ih transformiraju u izvedbene, radne i suradničke prostore, dajući im nove funkcije, forme, namjene i identitet.

Ove godine program predstavlja nacionalnu plesnu scenu, a osmislile su ga Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS u prostoru Ilice 69, te istraživačke projekte vezane za umjetničke procese kroz projekt TASK i izvedbeno-diskusijski model ostvaren kroz suradnju s Nomadskom plesnom akademijom CRO, platformom koja nizom javnih projekata promišlja specifične potrebe plesne scene kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Među ostalim, Studio za suvremeni ples u suradnji s Cie Public in Private premijerno 25. svibnja predstavlja projekt, s dvije koreografije u jednoj večeri, "Ansambl" Jasne L. Vinovrški i "Umjetnik za hitne intervencije" Clementa Layesa.

U sklopu festivala 30 godina plesne karijere obilježava Tamara Curić, umjetnička direktorica festivala i jedne od suosnivačica Plesnog centra Tala, a do 26. svibnja pleše se na mnogim gradskim lokacijama uz gostovanje svjetski poznatog plesača Anthonya DeNara, poznatijeg kao "why not", zaslužnog za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea stila.

Pozivamo sve da svakoga dana u 19,30 i 20,30 sati pogledaju plesne uratke - imamo strane i domaće goste, razne diskusije - bit će uzbudljivo,  poručila je Tamara Curić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!