Plodni prevoditelj Mate Maras proslavio 80. rođendan - radno

20.12.2019.

11:08

Autor: Maroje Vučićević/V.M.

default error photo
Mate Maras jedan je od naših najvećih i najplodnijih prevoditelja, koji je preveo Shakespearea, Virginiju Woolf, Prousta, Petrarcu, Dantea, Doris Lessing i mnoge druge,a u povodu njegova 80. rođendana jučer je priređen kolokvij u Matici hrvatskoj.
Mate Maras jedan je od naših najvećih i najplodnijih prevoditelja, koji je preveo Shakespearea, Virginiju Woolf, Prousta, Petrarcu, Dantea, Doris Lessing i mnoge druge,a u povodu njegova 80. rođendana jučer je priređen kolokvij u Matici hrvatskoj.

Maras prevodi s engleskog, talijanskog, francuskog, španjolskog, rumunjskog, makedonskog, a za prijevod Rabelaisa uručena mu je Velika nagrada Francuske akademije, dok je za prijevod Shakespearea dobio je nagrade ‘Iso Velikanović’, ‘Kiklop’ i Nagradu Grada Zagreba.

Mate Maras s jednakim žarom prevodi klasične i moderne pisce, a posebno mjesto u njegovom radu zauzima William Shakespeare čiji je kompletan opus prevodio puna tri desetljeća.

- Godine 1919. su već HNK u Zagrebu i Matica hrvatska sklopili sporazum da će se svake godine prevoditi i izvoditi po jedno Shakespeareovo djelo dok se sva ne prevedu - to nije uspjelo sve do 2007. godine, ističe akademik Boris Senker.

Mate Maras, pak, poručuje da dijelim ta nesretna razmišljanja o nesavršenstvu: Čak ni Shakespeare nije savršen svugdje, ali kad se pogleda cijelo more onoga što je napravio ne samo on, nego i mnogi drugi moji ponoćni prijatelji, čovjek može biti samo zahvalan, kaže Maras.

Maras je dobitnik niza velikih domaćih i inozemnih nagrada. Ni danas ne posustaje - trenutačno se bavi opet zahtjevnim Danteom.

- Mate sada poseže za dvanaestercem kao hrvatskim nacionalnim stihom i pretače ‘Božanstvenu komediju’ u dvanaesterce s tercinama, ali bez rime, objašnjava književnik Božidar Petrač.

Maras je sastavio je 'Rimarij - srokovni rječnik hrvatskoga jezik', objavio zbirku pjesama 'Kasna berba' i roman ‘Pisma od smrti’. Pisao je i filmske scenarije.

- Meni se čini najinteresantnijom njegova sposobnost oblikovanja stihova. On je neslućen list Ujevićeva kraja i čak je i priredio jedan izbor Tina Ujevića, a on je sam napisao dosta stihova vrlo različitih, napominje akademik Tonko Maroević.

Mate Maras diplomirao je matematiku i fiziku. Studirao je i glumu,a među ostalim bio je i radijski urednik. Kako kaže, lijepo je dobiti nagrade, ali treba i znati primiti kritiku I stalno se razvijati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!