18:43 / 15.11.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/TVD2/V.M./HRT

Pobjednici virtualnog 18. Zagreb film festivala

-

-

Foto: - / -

Iako je u potpunosti održan online, ljubitelji filma, čini se, nisu iznevjerili Zagreb film festival. Gledanost je iznad svih očekivanja, a posljednji dan, kao i svake godine, dodijeljene su nagrade.
Jedan od naših najposjećenijih filmskih festivala, Zagreb film festival, punoljetnost je dočekao na internetu. Iako je u potpunosti održan online, ljubitelji filma ga, čini se, nisu iznevjerili. Gledanost je iznad svih očekivanja, a posljednji dan, kao i svake godine, dodijeljene su nagrade.

Zlatna kolica
za najbolji dugometražni film pripao je 'Oazi' redatelja Ivana Ikića, jer - prema riječima žirija - nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca.

- Želio bih da se zahvalim žiriju koji je prepoznao naš rad i adekvatno ga vrednovao. Žao mi je što ove godine nisam s vama da nagradu i lično primim i još više mi je žao što nisam bi s vama da pogledam film u kinu, poručio je video pozivom redatelj Ivan Ikić.

Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film i tisuću eura žiri je dodijelio francuskom filmu 'Dustin' za 'autentičan prikaz grupe ravera čije emocije eskaliraju kako se party i after bliže kraju'.

- Doista mi je čast dobiti ovu nagradu, željela sam doista podijeliti s vama ovu sreću u Zagrebu, no to će čini se morati pričekati. Hvala žiriju, no najviše izbornicima koji su uvrstili moj film u natjecateljsku konkurenciju, poručila je redateljica filma 'Dustin' Naïle Guiguet.

Film 'U šumi' redateljice Sare Grgurić - intiman portret dvoje mladih koji u potrazi za samim sobom gube jedan drugoga - najbolji je u nacionalnom programu Kockice, a online glasovi publike ZFF- a iz programa Ponovno s nama još jednu nagradu donijeli su  apsolutnom pobjedniku Pulskog filmskog festivala 'Terezi 37' Danila Šerbedžije.

Bio je ovo po svemu poseban i drugačiji festival, kojeg prema svemu sudeći, gledatelji nisu iznevjerili. 19. izdanje već je u pripremi, u nadi da će festival ponovo moći ući tamo gdje mu je i mjesto - među publiku u kino dvorane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!