Počasni pečat ZagrebDoxa Gianfrancu Rosiju

02.03.2023.

13:52

Autor: Hina/HRT/D.S.

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi

Foto: - / Shutterstock

Talijanski redatelj Gianfranco Rosi prvi je ovogodišnji dobitnik nagrade Počasni pečat 19. ZagrebDoxa, a njegov film "Na putu" bit će prikazan u programu Majstori doxa, uz još šest filmova, dok program posvećen festivalskim hitovima donosi osam nagrađivanih naslova.

Nagrada je Gianfrancu Rosiju dodijeljena za izniman doprinos dokumentarizmu, a kako ističu iz ZagrebDoxa, "dovoljno je navesti samo dva njegova filma: "Sacro Gra", kojim je osvojio nagradu Zlatni lav na 70. Venecijanskom filmskom festivalu, i "Gori more", nagrađen Zlatnim medvjedom na 66. Berlinskom filmskom festivalu i objašnjenje motivacije za nagradu je napisano".


Rosijev novi film "Na putu", koji će biti prikazan u programu Majstori doxa, prati papu Franju u prvih devet godina pontifikata. Zaintrigiran činjenicom da dva Papina putovanja usko odražavaju sadržaje njegovih filmova (Gori more i Notturno), redatelj prati papin križni put kroz dijalog između arhivskih snimaka Franjinih putovanja, slika koje je snimio on sam, a koje odražavaju noviju povijest i opće stanje u svijetu danas.


Rosi, Ivory, Saura, Leth, Bang Carlsen, Schlöndorff i Herzog u Majstorima doxa


Uz Rosijev film u programu MajstoriDoxa, dugogodišnjem programu sastavljenom od filmova autora koji su godinama u samom vrhu svjetskog filma, bit će prikazano još šest filmova.


Duboko osobni dokumentarac "Hladnija klima" oskarovca Jamesa Ivoryja, koji gledatelje vodi u Afganistan šezdesetih godina 20., na putovanje koje mu je promijenilo život. Uz Ivoryja film je režirao Giles Gardner, a glazbu potpisuje dvostruki oskarovac Alexandre Desplat.


Kao hommage nedavno preminulom španjolskom redatelju Carlosu Sauri, prikazat će se njegov film "I zidovi mogu govoriti" u kojemu autor prikazuje evoluciju i odnos umjetnosti i zida kao kreativnog platna, putujući od prvih grafičkih revolucija prapovijesnih špilja do najavangardnijih urbanih izričaja. 


"Glazba za crne golubove" danskih redatelja Jorgena Letha i Andreasa Koefoeda istražuje živote i umjetničke procese nekih od svjetski najpoznatijih i najplodnijih jazz glazbenika, a nekonvencionalna dokumentarna fantazije "Sanjati Arizonu" Danca Jona Banga Carlsena govori o skupini tinejdžera koji postavljaju predstavu o vlastitu životu izmislivši alternativnu stvarnost u kojoj su dovoljno jaki da se suoče s traumatičnim događajima iz djetinjstva.


Tu su i dokumentaristički prvijenac Volkera Schlöndorffa "Šumar", portret Tonyja Rinauda čije je životno djelo nagrađeno takozvanim alternativnim Nobelom, nagradom za ispravan život 2018. godine te film Wernera Herzoga "U vatri: Rekvijem za Katiu i Mauricea Kraffta" o poznatim francuskim vulkanolozima.


Osam nagrađivanih festivalskih hitova


U sklopu posebne programske sekcije na 19. ZagrebDoxu bit će prikazano sedam iznimno uspješnih festivalskih hitova, a jedan od njih je kanadski dokumentarac "Vječno proljeće" Jasona Loftusa, dobitnik nagrade publike na Hot Docsu i nagrade publike na Thessaloniki Documentary Film Festivalu. 


Film "07:15 - Kos" Judith Auffray, portret pustinjaka Jeana koji živi u šumi, pobijedio je na Ji.hlava International Documentary Film Festivalu, a film "Sam sada" Reeda Harknessa, mozaik ljubavi, čežnje i gubitka, najbolji je dokumentarni film Zurich Film Festivala.


"Katedrala" slovačkog redatelja Denisa Dobrovode govori o španjolskom redovniku koji se, nakon što je u dobi od 28 godina izbačen iz samostana, vraća kući u siromašno selo i sljedećih 60 godina sam gradi katedralu veličine Sagrade Familije.


U duboko osobnom dokumentarcu "Vrane su bijele" autor Ahsen Nadeem, musliman, traži putove nove duhovnosti u izoliranom i strogom japanskom budističkom samostanu, a u filmu "Hoćeš li me pogledati" kineski redatelj Shuli Huang progovara o potrazi za prihvaćanjem i ljubavlju.


Film "Jedan dan u Ukrajini" Volodymyra Tykhyyja prikazuje kako je intenzivno ratovanje nadrealno pomiješalo mjesta i ljude i stvorilo postapokaliptično ozračje u kojem su tisuće Kijevljana prisiljene preseliti se na postaje podzemne željeznice.


Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u kinima Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!