Počela obnova palače Vranyczany-Dobrinović

20.02.2023.

15:02

Autor: HTV/HRT/D.S.

Počela obnova palače Vranyczany - Dobrinović

Počela obnova palače Vranyczany - Dobrinović

Foto: HTV / HRT

Počela je konstrukcijska obnova palače Vranyczany-Dobrinović Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. Palača je u potresu 2020. pretrpjela znatna oštećenja i šesta je Akademijina nekretnina, od ukupno osam i sedam zbirki pokretnina, koja se obnavlja.

Projekt vrijedan gotovo 8 milijuna eura, sufinancira se iz Fonda solidarnosti Europske unije. U sklopu obnove palače bit će premještena građa Kabineta grafike HAZU-a.


- Danas započinjemo s obnovom palače s namjerom da u nju što prije vratimo Nacionalni muzej i kabinet grafike HAZU-a i želja nam je da ova zgrada postane palača kulture i umjetnosti u prelijepom središtu Zagreba, rekao je akademik Dario Vretenar.


- Ministarstvo kulture i medija već krajem godine u cijelosti je realiziralo sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju iz Fonda solidarnosti, sada trošimo dodatna sredstva i trenutačno radimo paralelno na području zagrebačkog i petrinjskog potresa na više od 280 projekata, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!